PRVE SNIMKE IZ REAKTORA FUKUSHIME

Robot zaglavio - misija uspješna

fukushima
14.04.2015.
u 11:45

U jedan od uništenih reaktora postrojenja Fukushime u petak je ušao robot. Iako se zaglavio, iz TEPCO-a, tvrtke koja upravlja japanskom nuklearkom u kojoj se 2011. dogodila katastrofa, priopćili su da je misija uspjela

Riječ je o prvom pokušaju da se robotom izvidi u kakvom je stanju unutrašnjost nuklearke. Cilj ove misije je bio prikupljanje podataka o razini radijacije, koja je, priopćili su, niža nego se očekivalo, ali još uvijek prevelika i opasna za ljude. Stupanj radijacije izmjeren je na 14 od 18 predviđenih mjesta. Stručnjaci iz nuklearke nadali su se da će robot u reaktoru ostati 10 sati, ali je izdržao samo tri sata. Kako je izvijestio TEPCO (Tokyo Electric Power), robota je blokirao jedna od predmeta u nukelarki i zaustavio ga u misiji, prenosi CNN. Ipak, uspio je napraviti nekoliko snimki, na kojima su vidljive brojne bijele točke, za koje se vjeruje da je riječ o oštećenjima nastalih kao posljedica gama zraka. Uvođenje robota-sonde u unutrašnjost uništene nuklearke u japanskoj energetskoj kompaniji nazvali su eksperimentom "bez presedana". Kako bi se sanirala oštećenja i uklonila opasnost od radijacije, trebat će im još puno vremena - ali i novca - procjenjuje se čak 50 milijardi dolara. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?