silvije Tomašević

Rješenje krize u Koreji ili raketama ili rušenjem režima

Kim Jong-un
KCNA
13.08.2017.
u 20:31

Što ako američka raketa presretne sjevernokorejsku? To bi bio udarac za Kima

Rat između SAD-a i Sjeverne Koreje vodi se, zasad, samo oružjem retorike i riječi. Američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski diktator Kim Jong-un pucaju samo riječima. Tko će ispaliti veći izazov, tko ima jače oružje, tko može kome ispaliti.

Kada se ne bi radilo i o nuklearnoj opasnosti, već samo o verbalnom prepucavanju, onda bi ta svađa dvojice tvrdoglavih vladara bila više nego komična. Ovako bi mogla postati i tragična. Pyongyang je dao do znanja kako će na Veliku Gospu biti spreman ispaliti raketu u more na oko 30 do 40 kilometara od američkog otoka Guam u Tihom oceanu gdje se nalaze i američke vojne baze.

Trumpova Amerika prijeti “vatrom i plamenom” Sjevernoj Koreji, koja odgovara kako će “bez ikakve milosti izbrisati sa zemljine kugle provokatore (čitaj Trumpa) koji očajnički pokušavaju ugušiti socijalističku državu”. “Vojne mjere su spremne u slučaju da Sjeverna Koreja bude neoprezno djelovala. Nadamo se da će Kim Jong-un pronaći drugi put”, poručio je Trump preko Twittera. Tu bi se mogao “pročitati” pomirljiviji ton.

Ako Pyongyang ne bude lansirao raketu, Washington bi to mogao shvatiti kao pokušaj nalaženja diplomatskog izlaza iz verbalnog rata. Hoće li mladi nadobudni Kim Jong-un odustati od lansiranja raketa? Teško je povjerovati da bi se mogao povući. Radije će povući okidač rakete i vidjeti reakciju Trumpa. SAD je dao do znanja da posjeduje rakete za rušenje raketa. Dakle ako sjevernokorejska raketa bude poletjela prema Guamu, moglo bi se dogoditi da je presretne i sruši američka raketa. To bi onda bio udarac za Kim Jong-una. Pitanje je do koje granice se on spreman otisnuti.

Šef Pentagona James Mattis pozvao je Pyongyang da prestane s akcijama koje bi mogle dovesti do “okončanja sjevernokorejskog režima i uništenja ljudi”. Ta se izjava može tumačiti na više načina. Prvo, SAD bi mogao nekom “inteligentnom” raketom pogoditi sjedište Kim Jong-una. Drugo, postoji plan rušenja režima Kim Jong-una.

 

Ključne riječi
kim

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije