akcija u Španjolskoj

Razrjeđivali skupocjeno maslinovo ulje, zaplijenjeno 260.000 litara

maslinovo ulje
06.12.2023.
u 17:38

Španjolska civilna garda i talijanski karabinjeri su uz pomoć Europola izveli operaciju u sklopu koje je uhićeno 11 osoba i zaplijenjeno više od 260.000 litara maslinovog ulja neprikladnog za konzumaciju. Iz Europola su istaknuli kako je krivotvorenje ekstra djevičanskog maslinovog ulja uobičajena praksa, zbog čega je borba protiv toga prioritet, osobito u zemljama proizvodnje.

Istražitelji su utvrdili kako su kriminalci koristili takozvano "lampante ulje", lošiju varijantu maslinovog ulja, kako bi razrijedili svoj proizvod. Lampante maslinovo ulje odlikuje povišena kiselost, nepoželjan okus i izrazito neugodan miris, zbog čega nije pogodno za konzumaciju, piše Index.hr

Sam naziv "lampante" potječe iz njegove povijesne upotrebe kao goriva u uljanim svjetiljkama. Europol objašnjava da je kombinacija različitih faktora, poput opće inflacije cijena, smanjene proizvodnje maslinovog ulja i sve veće potražnje, stvorila pogodno tlo za lažne proizvođače. 

Zaplijenjena i veća količina novca

Miješanje maslinovog ulja potrošačke kvalitete s alternativama niže kvalitete omogućilo je kriminalcima da ponude konkurentne cijene pri ulasku u legalne opskrbne lance. Međutim, takva nezakonita praksa može uzrokovati rizik za javno zdravlje, ali i potkopati povjerenje potrošača i tako imati daljnje ekonomske posljedice.

Španjolski i talijanski istražitelji pretražili su više lokacija. Tako je oko Ciudad Reala u središnjoj Španjolskoj uhićeno 11 osumnjičenika i zaplijenjeno 12 bačvi s 260.000 litara krivotvorenog ulja. Policajci su također zaplijenili četiri vozila i 91.000 eura u gotovini, kao i digitalne i fizičke dokaze. 

U talijanskim pokrajinama Siciliji i Toskani istražitelji su pregledali tri tvornice ulja za koje se sumnja da su umiješane u nezakonite radnje. Pribavljeno je nekoliko dokumenata i popisa klijenata, prikupljeni su uzorci ulja, a jedna je tvrtka kažnjena zbog nepravilnog označavanja svojih proizvoda. Europol je poslao stručnjaka s mobilnim uredom u Španjolsku, što je omogućilo brzu usporedbu s bazama podataka Europola.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije