Stroža pravila

Radnike u BiH koji su doživjeli mobbing štitit će zakoni EU

19.02.2016.
u 08:00

Verbalno maltretiranje na radu, neplaćanje odrađenih radnih sati, prekovremenog rada, prijetnje otkazom.., u budućnosti će se strože kažnjavati u BiH kad PS BiH prihvati novi, dopunjeni Zakon o zabrani diskriminacije, čije prihvaćanje uvjetuju Europska komisija, piše Večernji list BiH.

Nova pravila u skladu s EU

Poseban naglasak bit će stavljen na sprečavanje svih oblika mobbinga koji je do sada bio zanemaren na prostoru BiH kao veliki problem s kojim se svakodnevno na različite načine suočavaju djelatnici, niže rangirani službenici. Mobbing je najčešći oblik diskriminacije u BiH. To potvrđuju i izvješća ombudsmana za zaštitu ljudskih prava. Mobbing ima niz specifičnosti u odnosu na druge oblike diskriminacije i nije bio obuhvaćen trenutačnim zakonskim tekstom. Zbog toga će se proširiti definicija mobbinga i osigurati osnova za lakše provođenje svih odredbi koje Zakon o zabrani diskriminacije obvezuje. “Mobbing se smatra oblikom nefizičkog uznemiravanja na radnom mjestu koje se ponavlja, radnja koje imaju ponižavajući učinak na žrtvu i kao posljedicu degradaciju zaposlenikovih uvjeta ili profesionalnog statusa”, stoji u novom Zakonu o zabrani diskriminacije koji je ušao u parlamentarnu proceduru. Prema smjernicama EU, dat će se i veće ovlasti ombudsmanima za zaštitu ljudskih prava u BiH, čiji je rad do sada bio znatno ograničen. Oni će moći istraživati, sugerirati vlastima na svaki oblik diskriminacije, a na temelju izvješća bit će donesene i konkretne sankcije za svakoga tko na bilo koji način sudjeluje ili potiče diskriminaciju. U Odjelu za eliminaciju svih oblika diskriminacije u 2014. primljeno je 69 žalbi koje se odnose na mobbing, što je identičan broj kao i prethodne, 2013. godine.

Problemi na poslu

Iako je broj obraćanja građana ovoj instituciji zbog mobbinga konstantan, on i dalje nije stvarni pokazatelj stanja u BiH. Institucija ombudsmana dolazi do ovakvog zaključka na osnovi svjedočenja stranaka i medijskih napisa u kojima najčešće na svjetlo dana izlaze najteže posljedice mobbinga. “Problemi i nezdravo okruženje na poslu razlog su čestih bolovanja, te je povratak na posao upitan, a sve to može dovesti do dobrovoljnog otkaza zbog potpune iscrpljenosti ili do dobivanja otkaza. Nakon gubitka zaposlenja pojavljuju se novi problemi vezani uz pronalaženje novog posla jer mobbing dovodi do gubitka samopoštovanja i socijalne uloge, što se odražava i na poslovni i obiteljski život. Ako se žrtva mobbinga odluči na pokretanje parničnog postupka protiv zlostavljača, već osiromašeni kućni proračun, zbog gubitka posla, bolovanja, otkaza ili specijalističkih pregleda, dodatno se umanjuje za troškove odvjetnika i sudske pristojbe, što dovodi do još težeg stanja žrtve”, upozoravaju iz Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije