Nestašica stanova

Radnici koji dođu u Njemačku neće više morati mjesecima tražiti stan: Nude alternativu radnicima iz inozemstva

njemačka granica
Spiegel Online
17.04.2023.
u 18:53

Nestašica stanova sve više otežava dolazak novih radnika za sektore kao što su logistika, ugostiteljstvo ili javna služba.

Gdje možete pronaći povoljan smještaj u Njemačkoj? Ovaj problem je posebno vidljiv na području Münchena. Kako bi ipak doveli nove vozače autobusa u grad, autobusni prijevoznik u gradu Landsberg am Lechu uredio je stanove za vozače autobusa iz inozemstva.

Kako kažu iz Industrijske i trgovačke komore München, problem nedostatka stanova ili preskupih stanova za nove radnike je sve veći. Po njihovim riječima, posebno je pogođeno područje metropole, piše Fenix-magazin.

“Nedostatak stanova je vidljiv iznad svega u Gornjoj Bavarskoj, a posebno na području Münchena”, kažu, te dodaju: “problem pronalaženja pristupačnog stambenog prostora definitivno je stigao u ruralna područja”.

Premalo pristupačnog smještaja za osobe s niskim primanjima

Osobito “osobe sa srednjim i niskim primanjima” imaju sve više problema u pronalaženju pristupačnog smještaja, kažu iz komore.

Nestašica stanova sve više otežava dolazak novih radnika za sektore kao što su logistika, ugostiteljstvo ili javna služba.

Mnoge tvrtke stoga pomažu svojim zaposlenicima u pronalaženju smještaja ili uređuju svoje stanove koje imaju u posjedu.

Stadtwerke München si je na primjer zadao cilj koji podrazumijeva izgradnju 3000 stanova za svoje zaposlenike do 2030. godine.

Prema riječima Njemačkog udruženja autobusnih prijevoznika, u sljedećih nekoliko godina u Njemačkoj će nedostajati 87.000 vozača autobusa.

Landsberg: Autobusni prijevoznik nudi stanove za vozače

U Landsbergu am Lech, na primjer, prijevoznička tvrtka Waibel Bus nedavno je zajedno s okružnim uredom preuzela inicijativu i uspjela zaposliti nove vozače autobusa iz inozemstva nudeći im uređene stanova.

Zbog nedostatka osoblja četiri gradske autobusne linije do sada su prometovale svako sat vremena, no zahvaljujući novim vozačima autobusi sada voze u uobičajenim intervalima od pola sata.

Njemački mediji navode primjer vozača autobusa državljanina Bugarske koji je u Landsberg je došao iz Berlina. To je bilo moguće, jer je sadašnji poslodavac njemu i njegovoj obitelji osigurao stan. “Prije toga sam bio u Berlinu. Tamo ima puno stanova, ali nema posla. Ovdje je obrnuto”, kaže vozač autobusa.

Stambeni prostor osiguran

Tvrtka je također postavila privremene stanove u svojim tvorničkim prostorijama u industrijskom parku Landsberg i tamo je posljednjih mjeseci smjestila nekoliko vozača autobusa regrutiranih iz Mađarske.

“Osim toga, htjeli smo postaviti kontejnere za stanovanje”, rekao je direktor Waibel-Busa Winfried Venerius BR. No, to nije uspjelo zbog nepostojanja dozvola za stambeni prostor u poslovnom prostoru. Tu bi općine morale “postati fleksibilnije” u cilju politički željenog prometnog zaokreta. Trenutno je u spomenutoj tvrtki potrebno popuniti još 20 radnih mjesta.

Iz Industrijsko-trgovinske komore također predlažu uključivanje tvrtki u izgradnju novih stanova ili u obnovu postojećih, navode njemački mediji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?