Sudac Robert Owen

Putin vjerojatno naredio ubojstvo agenta Litvinjenka

vladimir putin
21.01.2016.
u 12:29

"Uzimajući u obzir sve dokaze i analize koje su mi dostupne, smatram da je operaciju FSB da se ubije Litvinjenko vjerojatno odobrio (tadašnji šef FSB-a Nikolaj) Patrušev i također predsjednik Putin", napisao je sudac

Bivšeg ruskog agenta Aleksandra Litvinjenka ubila su dva Rusa po nalogu obavještajne službe, a njegovo ubojstvo je vjerojatno odobrio i predsjednik Rusije Vladimir Putin, rekao je danas britanski sudac Robert Owen.

Owen je u izvješću, u kojem se sumiraju rezultati višegodišnje istrage, naveo da je siguran da je Litvinjenku u studenom 2006. u londonskom hotelu dat čaj sa smrtonosnom dozom radioaktivnog polonijuma.

Kako je rekao, postoji "velika vjerojatnost" da je Federalna služba sigurnosti (FSB) naredila ubojstvo i da je operaciju "vjerojatno odobrio" Putin.

"Uzimajući u obzir sve dokaze i analize koje su mi dostupne, smatram da je operaciju FSB da se ubije Litvinjenko vjerojatno odobrio (tadašnji šef FSB-a Nikolaj) Patrušev i također predsjednik Putin", napisao je sudac u izvješću na više od 300 stranica. 

Za ubojstvo Litvinjenka optuženi su Andrej Lugovoj i Dmitrij Kovtun, koji negiraju optužbe, prenosi BBC.

Owen je rekao kako se smatralo da je Litvinjenko svojim postupcima izdao obavještajnu službu i da su "postojali snažni motivi za organizacije i pojedince u ruskoj državi da poduzmu mjere protiv Litvinjenka, uključujući njegovo ubojstvo". 

Litvinjenkova udovica Marina Litvinjenko je, govoreći ispred Visokog suda u Londonu, izjavila da je "jako zadovoljna" što su riječi njezinog supruga na samrti, kada je optužio Putina, dokazane na engleskom sudu. 

Litvinjenko, bivši agent KGB-a, napustio je Rusiju 2000. godine i otišao u Veliku Britaniju i postao glasni kritičar Putina. Umro je pošto je popio čaj s radioaktivnom supstancom polonijum-210 u hotelu u Londonu. 

Slučaj njegovog ubojstva izazvao je tenzije u britansko-ruskim odnosima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?