POSLALI PORUKE

Putin tvrdi: Imamo dva tajna oružja! SAD uzvraća: Spremni smo!

02.03.2018.
u 07:11

Poručio je i da zemlja mora raditi na jačanju vlastite demokracije.

Dva i pol tjedna prije predsjedničkih izbora u Rusiji, aktualni i sasvim izvjesno i budući predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin održao je govor o stanju nacije kojim je, nema sumnje, dodatno zacementirao svoj status favorita na biralištima. 

U ovom govoru, koji je izveden gotovo na isti način kako svoje govore o stanju nacije pred Kongresom obrazlažu američki predsjednici, Putin je pojasnio svoje viđenje gospodarstva i stanja sigurnosti u zemlji, viđenje globalne geopolitičke situacije iz pozicije Moskve, ali je i obrazložio u kojem će se smjeru Rusija razvijati u sljedećem razdoblju. 

Standard poboljšan

Sudeći po Putinovim najavama, ova bi godina trebala biti godina velikog razvoja Rusije. Uz napomenu da je Rusija u gospodarskom i socijalnom smislu već prešla veliki put, Putin je potvrdio kako će uskoro biti pokrenut veliki program razvoja gradova sa suvremenim pristupom tehnologiji u arhitekturi, transportu i komunikacijama, a razvoj gradova povući će, prema tom planu, i razvoj ruralnog dijela zemlje. Uskoro bi trebao biti dovršen i most koji spaja Rusiju s Krimom, a modernizacija transportnih putova osigurat će da Rusija postane glavni put trgovine između Europe i azijskih zemalja. Svi ti programi osigurali bi i da očekivani životni vijek ruskog stanovništva naraste na više od 80 godina, što će biti jedan od pokazatelja uspješnosti cijelog plana, ustvrdio je Putin. Ujedno, najavljena su i velika ulaganja u energetsku mrežu, internetsku infrastrukturu i satelitske komunikacije, i sve to s ciljem da Rusija postane jedno od glavnih svjetskih središta za procesuiranje podataka. – Potrebno je poboljšati standard ruskih građana, a to ćemo učiniti razvojem visoke tehnologije. Ona zemlja koja ne prati razvoj tehnologije stagnira i potom slabi u razvoju, a to nećemo dopustiti – ustvrdio je Putin za govornicom pred nekoliko tisuća uzvanika, uz napomenu da Rusija ima i ambiciozan plan poboljšanja školskog sustava, ali i razvoja nekoliko znanstvenih centara.

Tajni oružani sustavi

Uz ocrtavanje gospodarske slike Rusije, Putin je u govoru vrlo jasno naglasio i rusku vojnu moć. A sudeći po onome što je prikazano, zemlja koja je prije dvadesetak godina bila na koljenima, čija vojska kasnih devedesetih nije imala ni osigurane obroke, danas u pojedinim područjima suvereno dominira na globalnoj vojno-tehnološkoj sceni.

– Rusija razvija strateške projektile kao odgovor na američko povlačenje iz sporazuma o smanjenju balističkih projektila. I tu imamo dva potpuno nova oružja. Prvo je strateško oružje globalna krstareća raketa koju je nemoguće presresti i zbog nove tehnologije ima gotovo neograničeni domet. Drugo oružje je podvodni bespilotni dron velike izdržljivosti i kapaciteta, građen na stealth tehnologiji – pojasnio je Putin dok su u isto vrijeme na videozidu prikazivane animacije novih oružanih sustava. Stvarne fotografije i videosnimke nisu prikazane budući da su orzužja pokrivena velom tajne, no Putin je pozvao građane Rusije da daju svoje prijedloge za nazive tih dvaju moćnih oružanih sustava.

Putinov govor o stanju nacije redovito je godišnje izvješće, no ovaj put, dva i pol tjedna prije predsjedničkih izbora, poslužio je i kao marketinški alat. Iako to nije potrebno jer će Putin sigurno pobijediti na izborima. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije