ratne igre

Putin provocira Zapad: Počinju najmasovniji ruski manevri u povijesti u kojima će sudjelovati 300.000 vojnika

Profimedia
02.09.2018.
u 16:29

Na petodnevnim ruskim vojnim vježbama koje započinju 11. rujna bit će probijeni svi dosadašnji rekordi masovnosti. Prema najavama Vrhovnog zapovjedništva ruske vojske, u vježbama naziva 'Istok 2018' sudjelovat će čak 300.000 vojnika, 36.000 tenkova i drugih oklopnih vozila te više od 1000 borbenih aviona, helikoptera te bespilotnih letjelica, piše Tportal.hr. 

Kako je najavio ruski ministar obrane Sergej Šojgu, 'Istok 2018' bit će najveća vojna vježba na tlu Rusije od manevara 'Zapad 81', u kojima je 1981. godine sudjelovalo 100.000 tadašnjih sovjetskih vojnika.

'Iako ’Istok 2018‘ podsjeća na poznate manevre ’Zapad 81‘, moram naglasiti kako će ovogodišnje vježbe biti još masovnije. U vježbama na svim poligonima Središnjeg i Istočnog vojnog okruga sudjelovat će približno 300.000 vojnika te više od 1000 borbenih letjelica, a u manevre će biti uključena Pacifička te Sjeverna flota ratne mornarice, kao i čitav niz zračno-desantnih postrojbi', najavio je prošlog tjedna Šojgu.

'Zamislite istovremeno u pokretu 36.000 postrojbi vojne tehnike - tenkovi, oklopna vozila, transporteri - čija će se moć provjeravati u uvjetima najpribližnijima ratnom stanju', ocijenio je ruski ministar obrane.

Šojgu je nadodao kako je cilj vježbi pokazati i poboljšati spremnost vojske za obranu te povećati sposobnost odgovora na različite izazove. Pritom je nadodao kako je uoči ovih manevara provedena iznenadna provjera borbene spremnosti ruske vojske, što je prema njegovoj ocjeni postala dobra i ustaljena praksa.

Prema riječima Šojguova zamjenika Aleksandra Fomina, iznenadna provjera imala je zadaću jačanja i građenja povjerenja među vojnicima i testiranja snage ruske armije.

Iz Kremlja je ovih dana stigla i najava kako će vježbe osobno nadgledati ruski predsjednik i vrhovni zapovjednik Vladimir Putin, a nije isključeno to da će i sam sudjelovati u vježbi na jednom od poligona u središnjem te dalekoistočnom dijelu Rusije.

Vježbe defanzivnog karaktera

Rusko zapovjedništvo tvrdi kako su vježbe defanzivnog karaktera te su odgovor na širenje Sjevernoatlantskog saveza na istok, kao i na gomilanje vojske na zapadnim ruskim granicama.

U Kremlju podsjećaju kako je u lipnju ove godine u NATO-vim vježbama 'Udar sablje', koje su održane u Poljskoj i baltičkim državama, sudjelovalo više od 18.000 vojnika iz zemalja članica zapadnog vojnog saveza, stoga Rusija mora biti spremna na pripravnost.

Prema navodima neimenovanih dužnosnika NATO-a, u sjedištu tog saveza u Bruxellesu zbog skorašnjih ruskih manevara vlada panika te se vjeruje kako Putin trenira vojsku za napad na članice Sjevernoatlantskog saveza.

NATO u panici

'Najveće vojne vježbe u povijesti Rusije poruka su za NATO. Rusija nastavlja s agresivnim i provokativnim ponašanjem', kazao je jedan neimenovani dužnosnik NATO-a u Bruxellesu, dodavši kako ruske vježbe neće proći bez odgovora.

'Savez mora biti spreman na sve ruske agresivne poteze. NATO-va vojska je u stalnoj pripravnosti', naglasio je neimenovani dužnosnik.

Dužnosnici NATO-a su, podsjetimo, identično reagirali i prošle godine, kada je ruska vojska održala vježbu 'Zapad 2017', a koja je priređena na poligonima u zapadnom dijelu Rusije, nedaleko od istočnih NATO-vih granica. U tim vježbama sudjelovalo je 12.700 vojnika, 70 borbenih zrakoplova, 10 brodova te 680 borbenih vozila.

Kinesko-mongolska pripomoć

Vojni analitičari predviđaju kako će nakon predstojeće ruske vježbe NATO povećati broj svojih vojnika u blizini ruske granice.

Inače, na vježbama koje počinju 11., a završavaju 15. rujna, sudjelovat će i pripadnici kineske te mongolske vojske, u sklopu dogovora koje te dvije države imaju s Moskvom.

'Vježbe imaju zadaću ojačati strateško vojno partnerstvo između Kine i Rusije, kao i povećati sposobnost dviju zemalja da odgovore na različite sigurnosne prijetnje', navelo je kinesko ministarstvo obrane precizirajući kako će u manevrima sudjelovati 3200 kineskih vojnika, 30 borbenih zrakoplova i helikoptera te stotinjak borbenih vozila.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije