POBOLJŠANJE ODNOSA

Putin otkrio detalje : Trump je uživo posve drugačiji nego na TV-u

Reuters
08.07.2017.
u 18:35

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je kako vjeruje da je uvjerio američkog predsjednika Donalda Trumpa da se Moskva nije miješala u američke predsjedničke izbore 2016. Putin je rekao da ga je Trump u petak, na sastanku na marginama summita G20 u Hamburgu, detaljno ispitivao o optužbama da se Rusija petljala u izbore na kojima je Trump pobjedio demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton.

Govoreći na konferenciji za novinare, Putin je rekao da je Trumpu dao detaljne odgovore i da mu se čini kako su oni zadovoljili američkog predsjednika, ali da bi bilo najbolje samog Trumpa pitati što misli o tome. Dodao je da je s prvim čovjekom SAD-a uspostavio pozitivan, radni odnos i da je Trump uživo posve drugačiji nego na TV-u. Stvorili smo određene preduvjete za poboljšanje odnosa između Moskve i Washingtona, rekao je Putin govoreći o prvom susretu s Trumpom "licem u lice".

Putin je ocijenio da je novi prekid vatre na jugoistoku Sirije rezultat promjene stajališta SAD-a koji je postao pragmatičniji oko stanja u toj zemlji. 

SAD, Rusija i Jordan dogovorili su se u petak oko prekida vatre i deeskalacije prilika na jugozapadu Sirije uz granicu s Jordanom. Putin je također istaknuo da je ruski plin kompetitivniji od izvoza američkog ukapljenog plina (LNG) u Europu zbog jeftinije proizvodnje i prijevoza. No, ipak je pozdravio američke napore da izvozi LNG u Europu koja trećinu svojih potreba zadovoljava uvozom ruskog plina, rekavši da je to "zdrava konkurencija". Putin je pozdravio podluku SAD-a da imenuje novog izaslanika za Ukrajinu. Američki državni tajnik Rex Tillerson rekao je u petak da je izabrao Kurta Volkera, bivšeg američkog veleposlanika u NATO-u, da predvodi američke diplomatske napore oko Ukrajine, dodavši da je to učinio na poticaj ruskog predsjednika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?