Ruski predsjednik u Srbiji

Putin: Naši očevi vodili su borbu za pravu stvar, živjela bratska Srbija

vojna parada
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
16.10.2014.
u 15:01

Naši narodi zajedno su vodili dugu borbu za slobodu, ali Sovjetski Savez i Jugoslavija pružili su agresoru jamstvo nepokolebljivosti, kazao je Putin

ojna parada u Beogradu u povodu 70. godišnjice oslobođenja Beograda i 100 godina od početka Prvog svjetskog rata počela je oko 16 sati uz paljbu topova, prenosi Blic. Uz zvukove Marša na Drinu, počasne artiljerijske paljbe i himne Srbije i Rusije na pozornicu su izašli predsjednici Tomislav Nikolić i Vladimir Putin.

- Oduvijek su naši građani ponosni na svoju vojsku. Ne samo zato što je iznikla iz naroda, što je bila i ostala narodna, već i zato što nikada u svojoj vjekovnoj povijesti nije vodila osvajačke ratove, što junaštvom naših predaka, slavnim pobjedama u oba svjetska rata, u svjetsku povijest svoje ime upisuje uvijek na strani pravednika i pobjednika. Današnjom vojnom paradom pozdravljamo modernog srpskog vojnika koji korača ponosan na naslijeđe svojih predaka, spreman da obrani svoje, odan misiji stabilnosti u regiji, miru u Europi i svijetu - rekao je Nikolić.

Nakon Nikolićeva govora, građanima se, prekidan povicima, obratio i Putin.

- Drago mi je biti s vama dok se sjećamo oslobađanja Beograda i odajemo poštovanje svima koji su se borili protiv fašizma tijekom Drugog svjetskog rata. Naši narodi zajedno su vodili dugu borbu za slobodu, ali Sovjetski Savez i Jugoslavija pružili su agresoru jamstvo nepokolebljivosti. Naši očevi vodili su borbu za pravu stvar. Svima sretan praznik i - živjela bratska Srbija - kazao je Putin praćen frenetičnim pljeskom.

Paradu prati oko 20.000 tisuća građana, prenosi B92, a na počasnoj su tribini Emir Kusturica i Dragan Bjelogrlić, ali i haaški optuženici Momčilo Perišić, Milan Milutinović i Dragoljub Ojdanić. Ulice Novog Beograda, gdje se održava parada, preplavljene su građanima koji osim srpskih obilježja nose i Putinove slike.

Parada je počela skokovima padobranaca, a zatim je krenula pješadija. Na čalu parade je general Ljubiša Diković.

Komentara 1

SL
slovenc007
22:16 16.10.2014.

Tako je precedniče!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?