Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Prvi put transplantirana oba plućna krila u Hrvatskoj

19. travnja 2021. u 08:27 0 komentara 63 prikaza
operacija

Još jedan veliki uspjeh KBC-a Zagreb. Uz pomoć austrijskih kolega, prvi put u Hrvatskoj transplantirana su oba plućna krila. Pacijent se dobro oporavlja. Istodobno, drugi je tim uspješno transplantirao srce, a u Kliničkoj bolnici Merkur transplantirane su jetra i bubreg istog donora, čime su spašena četiri života.

Kada je stigao poziv o donoru u petak poslijepodne, počela je utrka s vremenom. Torakalni kirurg Dorian Hiršl eksplantirao je oba plućna krila. 

- Pluća su bila odlična po svim parametrima i plinskim analizama i veličinom, rekao je.

U isto vrijeme 40-ak stručnjaka, predvođeni austrijskim kolegama, u KBC-u Zagreb pripremalo je pacijenta za transplantaciju. 

Prim. dr. sc. Jasna Špiček Macan, dr. med./torakalni anesteziolog u KBC-u Zagreb objasnila je da je svaki korak u anesteziji bio mali uspjeh, javlja HRT

- Što je dalje išlo to je bilo jasno, da mi to radimo, da mi to uspijevamo, da nam to zaista ide, da znamo, rekla je. 

Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, rekao je da KBC već dugo transplantacijski program pluća kombinira s AKH u Beču. Voditelj operacije bio je doktor Konrad Hoetzenecker iz Austrije, a hrvatski liječnici su asistirali.

Prvi put izveli su bilateralnu transplantaciju pluća. Operacija je trajala cijelu noć.  

- Unutar 8 sati su oba dva plućna krila implantirana. S obzirom na to da se prvo implantira desna strana za to pluće je čak vrijeme ishemije odnosno u implantaciji je bilo nešto kraće. A onda druga strana, lijeva strana, ona je možda sat vremena kasnije ali unutar svih parametara smo se uspjeli držati, kaže Hiršl.

Pluća 50-godišnjeg muškarca bila su uništena brojnih plućnim bolestima, kombinacija KOPB-a, sarkoidoze i plućne hipertenzije.

Pacijent je na respiratoru i zasad se uspješno oporavlja.

- Ako tako bude i dalje, pacijent će danas biti skinut s respiratora i očekujemo njegove prve samostalne udahe, kaže Hiršl.

Bude li sve teklo prema planu, ispred njega su još godine normalnog života.

Špiček Macan tumači da to ovisi o dobi pacijenta, o davatelju, primatelju, imunološkom sustavu te da je vrlo teško donositi procjene, ali da postoji mogućnost velikog perioda za preživljenje.

U isto vrijeme transplantirano je i srce istoga donora.

Voditelj Programa transplantacije pluća, akademik Miroslav Samardžija rekao je u Dnevniku da je pacijent skinut s mehaničke ventilacije, razgovara i pozdravlja svoju obitelj. Naglasio je da je ova operacija povijesna, da je time što se preselio program iz Beča u Zagreb postignuto to da cijeli KBC radi na programu transplantacije pluća, to ne može jedna klinika sama.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.