BROJNI GRADOVI BEZ STRUJE

Prva žrtva uragana Ida u SAD-u: Na glavu mu je palo stablo

30.08.2021.
u 12:28

Iako je oluja rano u ponedjeljak znatno oslabila, krećući se prema zapadu Mississippija, očekuje se da će uzrokovati „po život opasne“ poplave, objavio je Nacionalni centar za uragane. 

Uragan Ida pogodio je Louisianu, donijevši velike količine kiše i snažne vjetrove koji čupaju stabla i dalekovode zbog čega su gradovi poput New Orleansa ostali bez struje. 

Ured šerifa u Ascension Parishu u nedjelju navečer je izvijestio o prvoj žrtvi oluje, 60-godišnjaku na kojeg je palo drvo u blizini njegovog doma u Baton Rougeu, prijestolnici Louisiane. 

Ida, prvi veći uragan koji je pogodio SAD ove godine, na kopno je stigao u nedjelju oko podneva kao oluja 4. kategorije, kod Port Fourchona, središta naftne industrije Meksičkog zaljeva. 

Oluja s vjetrovima snažnima i do 240 kilometara na sat došla je u isto razdoblje kad i razorni uragan Katrina prije 16 godina, te godinu dana od Laure, posljednjeg uragana 4. kategorije koji je pogodio Louisianu. 

Američki predsjednik Joe Biden proglasio je katastrofu u toj saveznoj državi, naredivši federalnu pomoć za više od dvadeset pogođenih okruga. Posljedice oluje bit će poznate tek s dolaskom dana, piše agencija Reuters. 

Ida je Louisianu pogodila u vrijeme dok se ta savezna država bori s novim valom zaraze covidom-19 koji je pogodio tamošnji zdravstveni sustav. U cijeloj državi hospitalizirano je oko 2450 ljudi, a mnogi od njih su na intenzivnoj njezi. 

Gubitak struje u bolnici Thibodaux u okrugu Lafourche, jugozapadno od New Orleansa, primorao je zdravstvene radnike da ručno pomažu pacijentima na respiratorima dok nisu preseljeni na drugi kat, potvrdilo je ministarstvo zdravstva. 

Dvanaest sati od kontakta s kopnom Ida je oslabila u uragan 1. kategorije, a vjetrovi su usporili na 135 kilometara na sat. Do tada je Ida iza sebe ostavila uništenje, a velik dio obalnih područja je pod vodom. 

Gotovo sva proizvodnja nafte stala je uoči dolaska oluje, a velike luke uz obalu Louisiane i Mississippija također su stale s radom. 

U nedjelju navečer je bez struje ostalo više od milijun domova i poslovnica u Louisiani. Vlasti upozoravaju kako bi novoizgrađeni nasipi oko New Orleansa trebali izdržati pritisak vode, no da bi na nekim područjima oni mogli ipak biti preniski, prenosi Hina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije