22-godišnji Joe DiMeo

Prva uspješna transplantacija lica i obje ruke: “Ovo je dar koji dobijete jednom u životu"

REUTERS
04.02.2021.
u 19:34

Njujorški liječnici izveli su prvu uspješnu transplantaciju lica i obje ruke u svijetu, a 22-godišnji Joe DiMeo dobio je “drugu priliku za život.”

DiMeo je bio žrtva stravične prometne nesreće 2018. godine, u kojoj je zadobio opekline na 80 posto svog tijela. Vrhovi prstiju su mu amputirani, a izgubio je usne i očne kapke, piše BBC.

U kolovozu prošle godine podvrgnut je operaciji koja je trajala čak 23 sata, a u njoj je sudjelovao tim od 140 medicinskih radnika.

Operacija za koju se sad može sa sigurnošću reći da je prošla uspješno dala je dvadesetdvogodišnjaku, kako kaže, “drugu šansu za život”, prenosi N1. 

Inače, mladić je stradao u vožnji pri povratku kući iz noćne smjene. Zaspao je za volanom, a vozilo se pri skretanju s ceste zapalilo.

Proveo je četiri mjeseca na odjelu za njegu za stradale od opeklina, uključujući i period koji je proveo u induciranoj komi. Prošao je više od 20 rekonstruktivnih operacija, ali uspio je vratiti samo dio funkcija svojih ruku i lica.

Prošle godine preporučen u je tretman na NYU Langone bolnici u New Yorku, gdje su urađene transplantacije lica i ruku.

Eduardo Rodriguez, direktor Programa za transplantaciju lica, rekao je:

“Željeli smo mu dati ne samo operaciju zbog koje je izgledao bolje, nego je to moralo i funkcinirati idealno, pogotovo kada su ruke u pitanju”.

DiMeo je proveo 45 dana na intenzivnoj njezi nakon operacije i još dva mjeseca u bolnici, gdje je morao naučiti kako otvoriti kapke i koristiti “nove” ruke.

Kako je kazao Rodriguez, DiMeo je jedan od “najmotiviranijih pacijenata” koje je ikad upoznao, a na rehabilitaciji je radio i do pet sati dnevno.

“Želi raditi na sportu, voli igrati golf i želi se vratiti na teren. Uvijek me impresionira težina u utezima koju može podići i jačina njegovog stiska”, dodao je.

S druge strane, ni pacijent nije krio zadovoljstvo.

“Ovo je dar koji dobijete jednom u životu i nadam se da će obdoitelj nora biti utješena znajući da dio njega i dalje živi sa mnom“, rekao je. 

“Moji roditelji i ja jako smo zahvalni što sam dobio ovu drugu priliku“, naglasio je DiMeo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?