NADREALNI TRUMP

‘Prva damo, upali TV! Kosovo i Srbija su mi rekli da se nakon više stoljeća prestaju ubijati‘

20.09.2020.
u 19:38

‘Oni se ubijaju već stotinama godina pod različitim imenima. Rekao sam im: ‘Momci, hajdemo se okupiti‘‘

Donald Trump održao je u subotu navečer u Fayettevilleu u Sjevernoj Karolini predizborni skup na kojem se, između ostalog, pohvalio dvjema nominacijama za Nobelovu nagradu za mir koje je zaradio zbog napora Bijele kuće u normalizaciji odnosa između Izreala i dijela arapskog svijeta te odnosa između Srbije i Kosova.

Trump je govorio kao da je Nobela za mir već osvojio, a oduševljenim obožavateljima je prepričao kako je jedan dan došao kući i rekao svojoj supruzi Melaniji da upali televiziju jer će sigurno objaviti vijest o njegovoj nominaciji. 'Lažljivi' mediji, kako im 'tepa', to ipak nisu učinili, a Trump je u nastavku govora ovako opisao što se zapravo događalo između Srbije i Kosova prije nego im je, kako on to tumači, donio mir.

- Došao sam kući i rekao prvoj dami: 'Draga...'. Znate, ona je jako popularna. Imala je sjajan govor večeras, zar ne? I ivanka isto, zar ne? Uglavno, došao sam kući i rekao: 'Draga, imam veliku vijest večeras. Ajmo upaliti televizor.' (...) Dođem doma i kažem: 'Prva damo, velika se stvar dogodila danas. Bio sam počašćen. Nominiran sam za Nobelovu nagradu. To je velika stvar, prva damo'. I onda, dva dana kasnije, opet dođem doma i kažem joj: 'Prva damo, nećeš mi vjerovati, ali opet mi je pripala čast. Nobelova nagrada za Kosovo'. Izrael, Kosovo... Rekao sam joj: 'Prva damo, ovo je sjajna vijest, ajmo upaliti televizor, ovo će biti veliko, najvažnije večeras. Upravo smo dobili počast, to je velika stvar.' Nobelova nagrada, možete li to zamisliti? Odrasteš u Brooklynu, a sad dobivaš..., rekao je Trump u svom govoru pred obožavateljima.

- 'Prva damo, upali taj televizor, prebaci na onaj lažljivi NBC News', kažem joj. I vidim vijest o oluji. 'Ok, prva damo, bez brige. To je velika oluja. Riješili smo je, tamo u Floridi, Alabami i Georgiji su naši ljudi, vode brigu o tome, kao i uvijek... Dobro, prva damo, bez brige, to će sigurno biti prva sljedeća vijest, ipak je to Nobelova nagrada za mir', rekao sam joj. Znate, zaustavljamo masovna ubojstva između Kosova i Srbije. Oni su se međusobno ubijali jako dugo, a sada će prestati. Rekao sam im, momci, ajmo se naći. Oni su se, znate, ubijali stoljećima, doduše, pod drugim imenima. Rekao sam, sjajno. A kada je riječ o Izraelu, UAE i Bahrein su potpisali ugovor iako su svi govorili da je to nemoguće, nastavio je svoj govor Trump.

- I kažem joj: 'U redu, prva damo, to je bila prva vijest na NBC-ju, ali bez brige, to je važna priča, poplave su važne, shvaćam'. A onda je krenula druga vijest o nečemu. Uslijedila je treća vijest o nečemu što ima veze sa mnom, ne znam točno što, nešto loše su iskopali. Onda dolaze četvrta i peta i šesta vijest i kažem: 'Prva damo, malo me sram. Mislio sam da ćemo doći na red malo prije'. I onda voditelji pogledaju u kameru i kažu: 'Laku noć'. A o meni nije bilo ni riječi. Dobio sam nominaciju za Nobelovu nagradu za mir, a oni to nisu ni spomenuli, požalio se Trump.

- A kad je Obama dobio Nobela, bilo je u svim vijestima, zaključio je.

Kao što je poznato, Trump je u Washingtonu nedavno ugostio srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Avdulaha Hotija, koji su potpisali svojevrsna pisma namjere. Srbija se pritom obvezala, između ostalog, preseliti svoju ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jeruzalem, te prestati agitirati protiv međunarodnog priznanja Kosova. Priština se obvezala prestati agitirati za primanje Kosova u međunarodne institucije na godinu dana, a dogovoreno je i međusobno priznanje Kosova i Izraela. Trump je potpisao odvojeni dokument kao svjedok.

Kako Donald Trump opisuje odnose između Srbije i Kosova možete poslušati od 40:40:

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?