Poljski znanstvenici

Pronađen gen koji udvostručuje rizik od teškog covida-a

laboratorij, virus
Zeljko Lukunic/PIXSELL
14.01.2022.
u 18:02

"Nakon više od godinu i pol dana rada bilo je moguće identificirati gen odgovoran za predispoziciju za teški oblik bolesti", rekao je ministar zdravstva Adam Niedzielski.

Poljski znanstvenici pronašli su gen  koji više nego udvostručuje rizik od teškog oboljevanja od covida-19, što je otkriće za koje se nadaju da bi moglo pomoći liječnicima da identificiraju osobe koje su najviše izložene riziku od te bolesti.

S obzirom na to da je neodlučnost u pogledu cijepljenja glavni čimbenik visoke stope smrtnosti od koronavirusa u srednjoj i istočnoj Europi, istraživači se nadaju da će ih identificiranje osoba s najvećim rizikom potaknuti na cijepljenje i omogućiti im pristup intenzivnijim mogućnostima liječenja u slučaju infekcije.

"Nakon više od godinu i pol dana rada bilo je moguće identificirati gen odgovoran za predispoziciju za teški oblik bolesti", rekao je ministar zdravstva Adam Niedzielski.

"To znači da ćemo u budućnosti moći... identificirati ljude s predispozicijom da ozbiljno pate od covida-a."

Znanstvenici s Medicinskog sveučilišta u Bialystoku otkrili su da je gen četvrti najvažniji čimbenik koji određuje koliko ozbiljno osoba pati od covida-19, nakon dobi, težine i spola.

Gen je prisutan u oko 14 posto poljske populacije, u usporedbi s 8-9 posto u cijeloj Europi i 27 posto u Indiji, rekao je Marcin Moniuszko, profesor zadužen za projekt.

Druge studije također su pokazale važnost genetskih čimbenika u tome koliko se ozbiljno razvija covid-19.

U studenom su britanski znanstvenici  objavili da su identificirali verziju gena koja bi mogla biti povezana s dvostrukim rizikom od zatajenja pluća prilikom oboljenja od koronavirusne bolesti COVID-19.

 

Ključne riječi
gen

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije