Naslovnica Svijet

Pronađen novi planet na kojem bi moglo biti života

Egzoplanet nazvan K2-18b je opisan kao potencijalna "Superzemlja" - veliki kameni planet s potencijalnom da podržava život.
07. prosinca 2017. u 11:00 0 komentara 62 prikaza

Maleni planet udaljen 111 svjetlosnih godina od nas mogao bi podržavati život, piše Independent.  

Egzoplanet nazvan K2-18b je opisan kao potencijalna "Superzemlja" - veliki kameni planet s potencijalnom da podržava život. Kruži u nastanjivoj zoni svoje zvijezde, što znači da postoji mogućnost da bi na njemu mogla biti tekuća voda, što je najvažniji uvjet za mogućnost života kakvog ga znamo.  

Veći od Zemlje

Nova studija pokazala je i da taj planet ima susjeda nazvanog K2-18c. Oba planeta kruže oko zvijezde nazvane K2-18 udaljene 111 svjetlosnih godina od Zemlje. Otkriveno je da je K2-18b uglavnom kameni planet s plinovitom atmosferom, kao što ju ima i Zemlja, samo što je veći od našeg planeta. Pretpostavlja se da bi na njemu mogla biti velika vodena ploha s tankim slojem leda na njoj, no za to zaključit će trebati još mnogo istraživanja.  Novootkriveni planet je bliži svojoj zvijezdi, nego je Zemlja Suncu, pa bi mogao biti previše vruć za održavanje života. 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.