UDAR NA NOVČANIK

Proizvođači hrane u Njemačkoj zabrinuti: Hrana bi uskoro mogla poskupiti

17.05.2021.
u 16:54

Nijemce bi uskoro na policama dućana zateći nimalo ugodan prizor, a to su više cijene hrane. Stručnjake i proizvođače uznemirava rast cijena sirovina kao što je pšenica, repe, kukuruza i šećer, što će pak posljedično utjecati na cijenu hranu koju kupuju. 

- Povremeno su nam se dobavljači već obratili i ‘upozorili’ da će morati povećati svoje prethodne nabavne cijene zbog visokih cijena sirovina - kaže Patrick Schöwe, glasnogovornik Frozen Heimservice Eismann, prenosi Fenix-magazine. 

Podaci s Frankfurtske burze ukazuju na to da su poskupljenja bila značajna. Pšenica je prošle godine porasla za 45 posto, a u travnju je bila skupa kao i prije osam godina. Tona pšenice u svibnju 2020. koštala 185 eura, krajem travnja 2021. iznosila je 251 euro. Kad se pak govori o šećeru, tu je situacija još i gora. U samo godinu dana cijena šećera porasla je za 77 posto. Soja je dvostruko skuplja nego prije godinu dana, a za kukuruz se mora platiti 113 posto više nego u svibnju 2020. godine.

- Cijene proizvođača znatno su porasle u posljednjih nekoliko mjeseci, jer uvelike ovise o preliminarnim proizvodima. Proizvođači će sada pokušati prenijeti nisku maržu na potrošače - kaže Eugen Weinberg, analitičar sirovina iz Commerzbank.

Patrick Schöwe iz tvrtke Eismann pak proturječi ovoj procjeni, navodeći kako su već isplanirali 2021. godinu i kako krajnji potrošač neće osjetiti u ovoj godini rast cijena sirovina. Schöwe je, doduše, kazao će razvoj situacije ovisiti o razvoju cijena sirovina.  

Tvrtka Eismann jedna je od rijetkih tvrtki koje govore o robnoj inflaciji, druge kompanije nisu toliko sklone javno komentirati iz zabrinutosti pred otuđivanjem kupaca ili velikih trgovačkih lanaca.  Neki veliki proizvođači potiho ukazuju da trenutačna situacija dovodi do napetosti. - Uvijek nas brinu takva povećanja cijena - rekao je veliki njemački proizvođač hrane za njemačke medije, prenosi Fenix-magazine.  Visoke cijene poljoprivrednih proizvoda mogle bi uskoro povećati i troškove mesa jer stočarstvo zauzvrat treba sve više soje, kukuruza i pšenice.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?