poruka bankara

Prodajte sve, stižu “kataklizmične godine”

poruka
12.01.2016.
u 16:12

Royal Bank of Scotland poslala je klijentima alarmantnu poruku da se  pripreme za "kataklizmične godine". Prema analizi koju su objavili, glavne svjetske burze mogle bi potonuti za petinu, a cijena barela nafte može pasti na samo 16 dolara.

Zadnjih dana svjetske agencije prenijele su izjave nekih analitičara koji su upozorili da stanje u svjetskom gospodarstvu podsjeća na ono pred krizu 2008. godine. Oglasio se i George Soros i s foruma na Šri Lanki svijet zabrinuo pesimističnom prognozom; tvrdi da zbog poteza FED-a, Grčke i Kine svijet čeka gospodarska kriza gora od one koja je počela prije sedam godina, prenosi Prvi.tv

Na tom tragu su i analitičari Royal Bank of Scotlanda. Upozorili su da će rizici koji su do sada mučili tržišta, dodatno se pojačati tijekom 2016.

"Prodajte sve osim kvalitetnih obveznica. Riječ je o povratku kapitala, a ne vraćanju na kapital. U prepunoj dvorani, izlazna vrata su uvijek mala", slikovito je upozorenje odaslano iz  RBS-ovog odjela koji se bavi kreditnim rizicima prenosi i The Guardian. 

Analitičari britanske banke upozoravaju da se tržišta ponašaju isto kao pred krizu 2008. godine, posebno su istaknuli usporavanje kineskog gospodarstva i pad vrijednosti jena.

"Kina je pokrenula veliku lavinu reformi", upozorava Andrew Roberts, glavni analitičar banke.  S obirom da su tržite u razvoju, dug koji se gomila nevjerojatnom brzinom mogao bi biti koban.

Prema njegovim procjenama, ove godine vrijednost dionica na Wall Streetu i  europskim burzama mogla bi pasti između 10 i 20 posto. Indeksi na londonskoj burzi, predviđa, potonut će još više.

Analiza Royal Bank of Scotlanda pokazuje da bi cijena barela nafte u jednom trenutku mogla dosegnuti  razinu do samo 16 američkih dolara.

"Prema našim prognozama, to se neće dogoditi ove godine, ali nije ni tako daleko. Cijena nafte će padati s padom globalne potražnje, a zalihe se neće imati gdje skladištiti", navode u svojoj analizi RBS, prenosi Danas.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije