europska unija popustila

Privremeno obustavljene stroge kontrole na granicama

fasf
FAH
08.04.2017.
u 21:12

Jučer je na snagu stupila je Uredba Europskog parlamenta i Vijeća u pogledu jačanja kontrola provjerom u relevantnim bazama podataka na vanjskim granicama Europske unije, prenosi Index.hr
 
Navedenom Uredbom uvele su se sustavne provjere na unutarnjoj granici Europske unije između Republike Hrvatske, Republike Slovenije i Mađarske, kako prema državljanima trećih zemalja, tako i prema državljanima Europskog gospodarskog prostora i Švicarske Konfederacije kojima je omogućena sloboda kretanja.

"Od početka primjene do današnjeg dana, unatoč primjeni svih raspoloživih tehničkih i ljudskih kapacitetagranične policije Republike Hrvatske te unatoč suradnji s graničnim policijama Republike Slovenije i Mađarske, nisu se u potpunosti uspjele ublažiti gužve na graničnim prijelazima.
 
Tijekom današnjeg dana (8. travnja 2017.) Dimitris Avramopoulos, povjerenik Europske unije za migracije, unutarnje poslove i građanstvo, upoznat je sa problemima koji su doveli do nerazmjernog učinka na protok prometa, te je dogovoreno da se privremeno derogira primjena navedene Uredbe za granične prijelaze na unutarnjoj granici prema Republici Sloveniji i Mađarskoj te da se aktiviraju ciljane kontrole prema državljanima Europskog gospodarskog prostora i Švicarske Konfederacije", priopćili su iz Ravnateljstva policije.


 

Ogromne gužve, putnici bijesni

Zbog Uredbe su se protekla dva dana na granici sa Sloevnijom i Mađarskom stvarale ogromne gužve, a na ulazak u Hrvatsku čekalo se i po više od četiri sata.

"Ovako je bilo u Jugoslaviji prije 35 godina! Ovo je i gore od stare Jugoslavije! Ovo je čista glupost, ako mene pitate. Čekamo ovdje već sat vremena, i to bez ikakvog razumnog razloga. Pa zar i mi i vi nismo zajedno u Europskoj uniji", kazao je za Deutsche Welle Klaus Neuss iz Würzburga u Bavarskoj, vlasnik autobusa koji već 40 godina dovodi njemačke turiste na hrvatski Jadran. 

"Dosad smo granicu prelazili tako da su nam policajci samo mahnuli da možemo proći dalje, bez pregledavanja dokumenata", kazao je jedan razočarani Riječanin, koji se, bijesan, nije želio predstaviti. Slovenac Bojan Gale iz Izole, kojemu je zbog zastoja na granici propalo jedrenje u Opatiji, uvjeren je pak da će nova pravila na granici uništiti hrvatski turizam.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?