IZVANREDNO OBRAĆANJE

Pritisak javnosti urodio plodom: Predsjednica Mađarske Katalin Novak podnijela ostavku

10.02.2024.
u 18:05

Predsjednica Mađarske Katalin Novak u izvanrednom obraćanju naciji priopćila je kako podnosi ostavku na mjesto predsjednice

Ovom činu prethodio je žestok pritisak javnosti i opozicije u Mađarskoj koji su tražili od predsjednice da podnese ostavku zbog toga što je iskoristila funkciju te pomilovala osobu koja je ranije osuđena zbog sudioništva u pedofiliji u domu za nezbrinutu djecu.

Potez Novak izazvao je veliki bijes političara u Mađarskoj koji su odmah pristupili prikupljanju potpisa za njezinu smjenu.

Ipak, za to neće biti potrebe s obzirom na to da je Novak večeras u izvanrednom obraćanju podnijela ostavku.

"Danas vam se posljednji put obraćam kao šef države. Podnosim ostavku na funkciju predsjednice Republike Mađarske. Ranije sam donijela odluku koja je kod mnogih izazvala zbunjenost i nelagodu. Pravo na pomilovanje je možda najosjetljivije od svega. U travnju 2023. godine odlučila sam se za ovu odluku u uvjerenju kako osuđenik nije zloporabio ugroženost djece. Pogriješila sam", poručila je Novak.

U televizijskom obraćanju rekla je kako je ranije preuzela dužnost predsjednice jer stravstveno voli Mađarsku.

"Vjerujem kako je naš miran narod pun ljubavi. Vjerujem u tihu većinu, čast, poštenje i ljubav", rekla je sada već bivša predsjednica.

Također, uputila je ispriku svim građanima koji su osjećali nelagodu zbog odluke o pomilovanju.

"Ispričavam se svim onima koje sam uvrijedila i svim žrtvama koje su možda osjetile kako se nisam dovoljno zalagala za njih. Podnosim ostavku", zaključila je.

Ovo je drugi put u povijesti Mađarske da predsjednik podnosi ostavku. Prije Novak to je uradio Pal Schmitt 2. travnja 2012. godine zbog umiješanost u skandal koji se odnosio na plagiranje.

Nakon što je Novak podnijela ostavku, njezinu odluku morat će potvrditi i parlament. Novog predsjednika Mađarske birat će parlament u roku od 30 dana od prestanka mandata prethodnog predsjednika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije