Karadžićev odvjetnik

Pripremamo se za najgore!

odvjetnik
18.03.2016.
u 19:36

Peter Robinson, odvjetnik haškog optuženika Radovana Karadžića, izjavio je za britanski "The Guardian" kako očekuje da njegov branjenik bude proglašen krivim za ratne zločine, te kako već planiraju žalbu na presudu koja će biti izrečena idućeg tjedna u Haškom tribunalu (ICTY).

- Mislim kako on nije imao fer suđenje, ali to ćemo i iznijeti u žalbi - rekao je Robinson, nakon što je u Nottinghamu održao seminar studentima prava.

Navodi kako bi bio iznenađen da ICTY Karadžića osudi za genocid koji su počinile snage pod njegovom komandom, uključujući i genocid nad 8.000 srebreničkih žrtava u srpnju 1995. godine.

- Nadamo se najboljem, pripremamo se za najgore - kazao je Robinson, dodajući kako je Karadžić optimističniji od advokatskog tima koji ga predstavlja.

- On osjeća kajanje za ljude koji su poginuli i patili dok je on bio predsjednik. On osjeća moralnu odgovornost, ali ne i pravnu - rekao je Robinson.

On je prokomentirao i ranu fazu suđenja u kojoj je Karadžić branio sebe.

- Kada je počeo, nije bio dobar u tome. Ali, do kraja suđenja, Karadžić je postao prilično dobar odvjetnik - mišljenja je Robinson.

- Ahilova peta međunarodne pravde je da postoje dvostruki standardi. Postoji jedan standard za male zemlje poput BiH, Ruande i Liberije i drugi standard za velike zemlje poput Velike Britanije, SAD i Rusije. To stvarno treba da se promijeni - dodao je Karadžićev odvjetnik.

Robinson je naveo kako nije imao moralnih dvoumica braneći Karadžića ili druge osobe optužene za ratni zločin.

- U ovakvim situacijama vi ste jednostavno njihov šampion. To i jeste vaša uloga u svemu tome. Vremenom postanete ovisni radeći na velikim slučajevima poput ovih koji se tiču genocida - zaključio je Robinson.

Podsjećamo, presuda Karadžiću bit će izrečena u četvrtak, 24. ožujka u 14 sati.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije