UKRAJINCI IPAK DOBIVAJU AVIONE

Preokret u Poljskoj: 'Spremni smo odmah besplatno predati sve naše MIG-ove 29 Amerikancima, tražimo samo jedno'

TATYANA MAKEYEVA/REUTERS
08.03.2022.
u 21:21

Poljska Vlada također traži od ostalih NATO saveznika, koji su vlasnici zrakoplova MiG-29, da djeluju na isti način - stoji u priopćenju poljskog Ministarstva vanjskih poslova.

Poljska vlada spremna je prepustiti poljske borbene zrakoplove MiG-29 Amerikancima, objavilo je večeras Ministarstvo vanjskih poslova u Varšavi, potvrdivši konačno da mogućnost ustupanja MiG-29 Ukrajincima, uz posredstvo Amerikanaca koji će Poljskoj nadomjestiti gubitak ustupanjem zrakoplova F-16, ipak postaje stvarnost. - Vlasti Republike Poljske, nakon konzultacija između Predsjednika i Vlade, spremne su rasporediti, odmah i besplatno, sve svoje zrakoplove MiG-29 u zrakoplovnu bazu Ramstein i staviti ih na raspolaganje Vladi Sjedinjenih Američkih Država.

Istovremeno, Poljska traži od Sjedinjenih Država da nam osigura rabljene zrakoplove istovjetnih operativnih sposobnosti. Poljska je spremna odmah utvrditi uvjete kupnje tih zrakoplova. Poljska Vlada također traži od ostalih NATO saveznika, koji su vlasnici zrakoplova MiG-29, da djeluju na isti način - stoji u priopćenju poljskog Ministarstva vanjskih poslova.

Očekuje se da će Amerikanci proslijediti poljske zrakoplove MiG-29 ukrajinskoj vladi, samo što još nije jasno na koji način, odnosno kada, kojom rutom i u kakvom stanju (poljski MiG-29 imaju nadogradnju usklađenu s NATO standardima i možda bi trebali biti ogoljeni prije isporuke zemlji koja nije u NATO-u, kao što je Ukrajina).

Rusija je dala naslutiti da bi tretirala slanje poljskih borbenih zrakoplova Ukrajincima kao neprijateljski čin jedne NATO saveznice prema Rusiji. Vjerojatno su zbog toga Poljaci odabrali ovakav način prepuštanja MiG-ova Ukrajincima: ustupanjem Amerikancima, kao da poručuju Rusima da problem koji imaju oko tog posla riješe s Amerikancima.  

Podsjećamo, rat koji je agresorska ruska vojska pokrenula u Ukrajini traje već 13 dana. U nekoliko ukrajinskih gradova vrlo je teška situacija, a najgora je u Mariupolju, gradu pod ruskom opsadom na jugoistoku Ukrajine, kojeg Rusi žele osvojiti kako bi povezali svoje trupe na jugu i istoku zemlje. Rusija je u Ukrajinu poslala gotovo sve trupe okupljene posljednjih mjeseci na granici između dviju zemalja, procijenio je u ponedjeljak Pentagon, koji je sa svoje strane poslao 500 dodatnih vojnika u Europu radi jačanja sigurnosti NATO-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?