BERLIN

Preminuo Hans Modrow, posljednji komunistički premijer Istočne Njemačke

11.02.2023.
u 15:38

Hans Modrow, koji je kao posljednji komunistički premijer Istočne Njemačke nadgledao demokratske reforme koje su otvorile put ponovnom ujedinjenju Njemačke, preminuo je u 95. godini, objavila je u subotu njemačka ljevičarska stranka Die Linke.

- Sinoć nas je Hans Modrow napustio u 95. godini. Time naša partija gubi važnu ličnost - navodi se u saopćenju stranke, nasljednice Komunističke partije Istočne Njemačke.

Modrow je izjavio kako će pomoći da se Istočna Njemačka pretvori u demokraciju kada je 13. studenog 1989. postao premijer prelazne vlade predvođene komunistima, četiri dana nakon rušenja Berlinskog zida koji je dijelio istočni i zapadni Berlin 28 godina.

Prethodno komunističko rukovodstvo bilo je protjerano jer su demonstranti širom Istočne Njemačke zahtijevali demokraciju i slobodu, ponavljajući pozive na promjene širom istočne Europe kojom je dominirao Sovjetski Savez do dolaska Mihaila Gorbačova na vlast u Moskvi.

Modrow je najavio prve i jedine slobodne izbore u onome što je bilo poznato kao Njemačka Demokratska Republika (DDR) u ožujku 1990. godine, iako je to rezultiralo time da je prestao biti premijer.

Iako je provodio reforme, protivnici su ga optuživali da pokušava odgoditi političke promjene i ponovno ujedinjenje, koje se dogodilo u listopadu 1990. godine. Također su ga kritizirali zbog pokušaja preimenovanja umjesto ukidanja tajne policije Stazi.

Modrow je 1993. proglašen krivim za izbornu prijevaru na lokalnim izborima u svibnju 1989. godine, ali nije bio priveden u zatvor i rekao je da su optužbe politički motivirane.

Nastavio je služiti u njemačkom parlamentu od 1990. do 1994., predstavljajući preteču Die Linke, zvanu PDS, a bio je i član Europskog parlamenta od 1999. do 2004. godine.

Modrow je sebe vidio kao reformatora koji je želio promijeniti komunističku partiju iznutra i učiniti je demokratskijom. On je 1999. rekao Reutersu da ne želi povratak starog DDR-a, ali je dodao da njegova dostignuća treba priznati.

- U međunarodnim odnosima, pod DDR-om, Hladni rat se nije pretvorio u vrući rat, i nakon nasilja u Drugom svjetskom ratu, uspjeli smo se sprijateljiti s Poljskom - rekao je on.

Modrow je rođen 1928. godine u tadašnjem njemačkom gradu Jasenitz - sada Jasienica u Poljskoj - i školovao se za strojara.

Tijekom Drugog svjetskog rata služio je kao vođa omladinskog vatrogasnog voda, a pred kraj sukoba postao je član Volkssturma, nacističke milicije koja je regrutirala muškarce od 16 do 60 godina u pokušaju posljednje pobjede.

Sa 17 godina, Modrow je zarobljen od strane sovjetskih trupa i odveden kao ratni zarobljenik u Sovjetski Savez, gdje je pohađao antifašističke sate i postao je uvjereni komunist.

Po povratku u zemlju 1949. godine, godine kada je osnovana DDR, pronašao je posao kao strojar i nastavio studirati društvene znanosti, a zatim ekonomiju, koju je i doktorirao.

Modrow je bio funkcioner u Slobodnoj njemačkoj omladini, pokretu kome su se pridružili gotovo svi mladići iz Istočne Njemačke, a uzdigao se kroz vladajuću Partiju socijalističkog jedinstva (SED) i postao regionalni šef stranke u Drezdenu od 1973. do 1989. Također je služio u parlamentu istočne Njemačke duže od tri desetljeća.

Modrow je postao de facto lider Istočne Njemačke nakon što je Egon Krenz podnio ostavku na mjesto čelnika SED-a 5. prosinca 1990., ostavljajući Modrowa na najvišem državnom mjestu.

Kao premijer, stekao je poštovanje zbog skromnijeg života od svojih komunističkih prethodnika. U početku je nastojao ublažiti entuzijazam za ponovno ujedinjenje, ali je u veljači 1990. otkrio plan za ujedinjenje Istočne i Zapadne Njemačke.

Predstavljajući svoj plan za ponovno ujedinjenje 1990. godine, rekao je da bi Njemačka trebala "ponovno postati ujedinjena domovina za sve građane njemačkog naroda", ali je rekao da se jedinstvo može postići samo pod uvjetima koji smiruju strahove njenih susjeda.

Od 2007. Modrow je bio predsjednik vijeća starješina za Die Linke, ulogu u kojoj se fokusirao na razvoj i povijest stranke, prenosi Reuters.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije