Roberta Metsola

Predsjednica Europskog parlamenta: Zapadni Balkan pripada EU

Roberta Metsola
Foto: Roses Nicolas/ABACA/ABACA
16.05.2023.
u 22:36

Zapadni Balkan pripada Europskoj uniji i to je dobitna kombinacija i za EU i za regiju, poručila je predsjednica EUropskog parlamenta Roberta Metsola. Ona je na Twitteru navela kako je "put do članstva u EU moćan alat za reforme i za promjene", koji će osigurati "demokraciju, sigurnost i prosperitet".

Metsola je objavila i video-poruku, u kojoj ističe kako je EU svjesna da zemlje Zapadnog Balkana traže da se ubrza proces pridruživanja Uniji, ali i kako je u procesu eurointegracija suradnja između zapadnobalkanskih zemalja "od kritične važnosti". Ona je poručila i kako perspektiva članstva u EU služi kao snažan poticaj za napredak u reformama, koje su ključne za poboljšanje upravljačke strukture, vladavinu prava i promociju medijskih sloboda, prenosi Avaz

Podsjetivši kako je u međuvremenu BiH dodjeljen status kandidata za članstvo u EU, a da je građanima Kosova viznom liberalizacijom omogućeno da putuju u zemlje zoni Schengena, Metsola je sugerirala kako zemlje Zapadnog Balkana trebaju nastaviti usuglašavanje s kriterijima EU i „napraviti odlučne korake ka rješavanju bilateralnih nesuglasica“.

 


 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije