POZNATO I DO KADA: Njemačka ponovo produžava kontrolu na granici

08.12.2023.
u 16:44

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser ocijenila je da policijska kontrola granice s Poljskom, Češkom i Švicarskom suzbija protok neregularnih migranata i najavila da će kontrola trajati još najmanje dva mjeseca, javljja dpa.

 

“Mjere djeluju. Naša borba protiv beskrupuloznih krijumčara ljudima koji se brutalno kockaju s tužnijim životima je uspješna”, rekla je Faeser za Rheinische Post u petak.

Prema njezinim riječima, stacionarne i mobilne granične kontrole važne su za suzbijanje ilegalnih migracija u Njemačku i rasterećenje lokalnih zajednica koje se brinu o takvim imigrantima tijekom obrade.

Faeser je u ponedjeljak produljila graničnu kontrolu do 15. prosinca. Prema schengenskim propisima o otvorenim granicama, države članice mogu uspostaviti međusobnu kontrolu na ograničeno vrijeme samo u izvanrednim okolnostima, primjerice zbog povećanog priljeva migranata.

Od kada je Vlada uvela kontrolu 16. listopada, policija je evidentirala oko 3.300 ilegalnih prelazaka granice i spriječila 1.100. “To znači da mjere djeluju i treba ih produžiti”, rekao je glasnogovornik MUP-a.

S druge strane, Andreas Roßkopf iz policijskog sindikata za isti je list doveo u pitanje učinkovitost granične kontrole u suzbijanju broja tražitelja azila.

Zapitao se “trebaju li tisuće policajaca ostati na granici ili je bolje da se oni bave osiguranjem u gradovima, a da problem azilanata riješi Europska unija”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije