poticanja na pobunu

Povijesni postupak: Optužnica protiv Trumpa večeras u Senatu

donald trump
Reuters/Pixsell
25.01.2021.
u 21:47

Demokrati u ponedjeljak predaju američkom Senatu optužnicu protiv Donalda Trumpa, što će označiti službeni početak povijesnog postupka opoziva bivšeg predsjednika zbog "poticanja na pobunu".

Nakon svečane predaje, postupak opoziva, prvi u kojemu se sudi bivšem predsjedniku, počet će tek 9. veljače.

Taj datum, o kojemu su se dogovorili republikanci i demokrati, rezultat je želje da se republikanskom milijarderu ostavi dovoljno vremena za pripremu obrane. Ali i Joeu Bidenu da počne mandat s većim brojem članova kabineta potvrđenih u Senatu i prihvaćanjem, nada se, njegovih prvih velikih projekata, piše Tportal.hr. 

U međuvremenu novi predsjednik je zaredao s izvršnim uredbama pokušavajući pridići na noge najveće svjetsko gospodarstvo i boriti se protiv epidemije.

Podizanjem optužnice za "poticanje na pobunu" o kojoj je 13. siječnja glasao Zastupnički dom, Donald Trump je postao prvi američki predsjednik protiv kojega je dvaput pokrenut postupak opoziva.

Oko 19.00 sati (01.00 sat po srednjoeuropskom vremenu) demokratski "tužitelji" u Zastupničkom domu proći će dugim i bogato urešenim hodnicima koji ga dijele od Senata kako bi predali optužnicu za 45. predsjednika Sjedinjenih Država.

Zatim će ju pročitati senatorima.

Donalda Trumpa se tereti da je poticao pristaše na upad u zgradu Kongresa 6. siječnja dok su zastupnici održavali sjednicu na kojoj su trebali potvrditi pobjedu njegova protukandidata na predsjedničkim izborima, Joea Bidena.

"Nikada nećete preuzeti našu zemlju ako ste slabi. Morate pokazati snagu i morate biti snažni", rekao je prosvjednicima uoči napada na Kapitol u kojemu je pet osoba izgubilo život.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije