7,8 po Richteru

Potres koji je pogodio Tursku je najjači u posljednjih stotinu godina

potres u Turskoj
Depo Photos
06.02.2023.
u 07:13

USGS je rekao da je jednako snažan potres magnitude 7,8 koji je pogodio istočnu Tursku 1939. rezultirao sa više od 30.000 smrtnih slučajeva.

Potres jačine 7,8 po Richteru koji je rano u ponedjeljak pogodio južnu Tursku izjednačen je kao najjači koji je zemlja doživjela u više od 100 godina bilježenja, prema Geološkom institutu Sjedinjenih Država (USGS).

USGS je rekao da je jednako snažan potres magnitude 7,8 koji je pogodio istočnu Tursku 1939. rezultirao sa više od 30.000 smrtnih slučajeva.

Karl Lang, docent na Fakultetu znanosti o Zemlji i atmosferi Sveučilišta Georgia Tech, rekao je za CNN kako je područje koje je u ponedjeljak pogodio potres podložno seizmičkim aktivnostima.

"To je seizmogeno područje. To je vrlo velika rasjedna zona, ali ovo je veći potres nego što su doživjeli ikada u posljednje vrijeme", rekao je Lang, prenosi Klix.ba.

"Magnituda podrhtavanja koja se osjeti na površini je i funkcija količine oslobođene energije, veličine potresa, ali i koliko je daleko ta energija oslobođena ispod površine. Dakle, ako je vrlo blizu površine, ako je potres plitak, onda može biti jako opasan."

Potresi ove magnitude su rijetki, s manje od pet godišnje u prosjeku bilo gdje u svijetu.

"Ono što je ovdje stvarno neobično je da se radi o vrlo velikom potresu koji je također blizu površine", rekao je Lang.

Turskoj nisu strani jaki potresi, sedam potresa magnitude 7.0 ili više pogodilo je zemlju u proteklih 25 godina, ali onaj u ponedjeljak je najjači. To je ujedno i najjači potres koji se dogodio bilo gdje u svijetu otkako je potres magnitude 8,1 pogodio udaljenu regiju u blizini otočja South Sandwich u južnom Atlantskom oceanu 2021. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije