Sirijski državnik

Posjet Putinu bio prvi Assadov put od 2011. i početka sukoba

Russian President Vladimir Putin (R) and Syrian President Bashar al-Assad enter a hall during a meeting at the Kremlin in Moscow, Russia, October 20, 2015. Assad made a surprise visit to Moscow on Tuesday evening to thank Putin for launching air strikes a
23.10.2015.
u 06:15

Prvi put od izbijanja sukoba u Siriji 2011. godine sirijski predsjednik Bashar Al-Assad posjetio je neku stranu državu, i to baš Rusiju, kako bi se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Assadovo putovanje u Moskvu bilo je stroga tajna i nitko za to nije znao osim njegovih najbližih suradnika te je o njemu javljeno tek nakon što se Assad vratio u Damask. Ono što je procurilo u javnost jest da je stigao u Moskvu u utorak navečer, i to privatnim avionom. Odakle je taj avion poletio, to nitko ne zna. Isto tako, u strogoj se tajnosti vodio i razgovor dvojice predsjednika koji su, po svemu sudeći, razgovarali o daljnjem tijeku ruskih vojnih zračnih udara na teritoriju Sirije, kao i zajedničkoj borbi protiv Islamske države. Sirijski predsjednik Assad zahvalio je svim čelnicima Ruske Federacije i ruskom narodu za pomoć koju pružaju Siriji, kao i za podršku jedinstvu Sirije i njezine neovisnosti ističući kako je najvažnije da se sve to radi u okviru međunarodnog prava. S druge strane, ruski predsjednik Putin naglasio je kako je Rusija spremna dati svoj doprinos ne samo u borbi protiv terorizma nego i u političkom procesu, ali, naravno, u tijesnoj suradnji s drugim državama i zemljama regije koje su zainteresirane za postizanje mirnog rješenja. Komentirajući posjet sirijskog predsjednika Assada Moskvi, turski premijer Ahmet Davutoglu kazao je: „Kamo sreće da Assad zauvijek ostane u Rusiji da ga se njegov narod konačno riješi kako bi mogao započeti život." U međuvremenu, iako rusko veleposlanstvo u Siriji demantira informaciju o pogibiji trojice ruskih vojnika u borbama kod Latakije, gotovo svi mediji, pozivajući se na izvore bliske sirijskoj vladi, prenose da su najmanje tri vojnika poginula i da ih je nekoliko ranjeno nakon što je granata pogodila položaj ruske vojske. Ovo je prvi incident u kojemu se spominju ruske žrtve. Nedavno je ruski admiral Vladimir Komoedev, šef Odbora za obranu u ruskom parlamentu, kazao kako Siriji ima mnogo ruskih dobrovoljaca koji su stekli borbene vještine u Ukrajini te se sada bore uz režimsku vojsku.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije