Poremećaj u opskrbi podigao cijene nafte iznad 82 dolara

nafta
29.11.2023.
u 17:52

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 61 cent nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 82,29 dolara. a Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 75 centi višoj cijeni, od 77,16 dolara

Cijena nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 82 dolara budući da su se ulagači pred sastanak vodećih proizvođača fokusirali na opskrbu, zabrinuti zbog poremećaja u izvozu iz Kazahstana i Rusije zbog jake oluje.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 61 cent nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 82,29 dolara. a Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 75 centi višoj cijeni, od 77,16 dolara.

U fokusu je tržišta sutrašnji sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika na kojem će se razgovarati o opskrbi u 2024. godini. Grupa je odgodila sastanak za četiri dana, a izvori su izvijestili o zahtjevu skupine afričkih zemalja o višim proizvodnim kvotama.

Grupa je smanjuje opskrbu u ovoj godini kako bi poduprla cijene, a Rusija i Saudijska Arabija odvojeno su odlučile na tržište izbacivati za 1,3 milijuna barela dnevno manje nafte no što im pripada po kvotama. 

Izvori kažu da su pregovori o kvotama teški, no očekuje se da će sastanak biti održan u četvrtak, kao što je i planirano.

"Ako ne postignu preliminarni dogovor, ne možemo isključiti rizik još jedne odgode sastanka, a to bi vjerojatno donekle pritisnulo cijene nafte", napisali su u bilješci klijentima analitičari ING-a Warren Patterson i Ewa Manthey.

Potporu cijenama pruža i oluja u crnomorskoj regiji koja je poremetila izvoz do dva milijuna barela dnevno iz Kazahstana i Rusije, prema podacima državnih dužnosnika i lučkih agenata. To znači da bi opskrba kratkoročno mogla biti ograničena.

Najveća kazahstanska naftna polja smanjila su do 27. studenog dnevnu proizvodnju nafte za 56 posto, priopćilo je ministarstvo energetike.

Podaci iz SAD-a signaliziraju pak oporavak potražnje, s obzirom na blagi pad zaliha u prošlom tjednu, za 817 tisuća barela, prema izvorima koji se pozivaju na izvješće udruge proizvođača API.

Vlada bi trebala objaviti podatke tokom dana.

Odvojeni podaci ministarstva trgovine pokazali su da je američko gospodarstvo u trećem tromjesečju poraslo za 1,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, neznatno snažnije no što su pokazivale dosadašnje procjene.

Na godišnjoj razini aktivnost je porasla za 3,0 posto, također neznatno snažnije no što je ministarstvo procijenilo krajem listopada.

OPEC je odvojeno izvijestio objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u utorak poskupio 65 centi, na 83,40 dolara.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije