Američki državni tajnik

Pompeo u iznenadnom posjetu Afganistanu

09.07.2018.
u 19:50

Američki državni tajnik Mike Pompeo u ponedjeljak je doputovao u iznenadni posjet Afganistanu radi razgovora s afganistanskimn čelnicima, u jeku obnovljenog optimizma za mirom u zemlji desetljećima razdiranoj ratom.

Pompeov prvi službeni posjet Afganistanu u svojstvu šefa američke diplomacije uslijedio je nakon primirja postignutog za ramazanski Bajram u prošlom mjesecu.

Muslimanski blagdan obilježen je spontanim uličnim slavljem u kome su zajednički sudjelovali afganistanski vojnici i  talibanski militanti.

Borci na obje strane pokazali su duboku zamorenost dugotrajnim sukobom, povećavajući nade u okončanje 17 godina neprijateljstava koja su započela invazijom pod američkim vodstvom u 2001. i u kojoj su talibani svrgnuti s vlasti.

Pobunjenici su, međutim, odbili vladin zahtjev da produže trodnevno primirje, pokrećući napade u u kojima su ubijeni ili ranjeni deseci ljudi, prenosi AFP.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?