IMAJU KLJUČNU ULOGU

Politico: Ova država bit će europska najjača vojna sila, a to su sad i pokazali

Poljska vojska
Reuters/Pixsell
21.11.2022.
u 12:26

Poljska paranoja u vezi s Rusijom potaknula ju je da izbjegne prevladavajuće uvjerenje u većem dijelu Europe da je konvencionalno ratovanje stvar prošlosti

Kada je zalutali projektil prošlog tjedna pao na poljski pogranični grad i ubio dvoje ljudi, neki europski čelnici brinuli su se o tome kako će poljska desničarska vlada reagirati koliko i o mogućnosti da je Rusija naredila napad. 

Dugogodišnje nepovjerenje Poljske prema svemu ruskom i duboka antipatija sadašnje vlade prema Moskvi izazvali su zabrinutost od Bruxellesa do Berlina da bi Varšava mogla učiniti nešto nepromišljeno. Međutim, umjesto da izgubi živce, Varšava je bila stoična, stavivši svoje oružane snage u stanje pripravnosti, istovremeno držeći svoj barut suhim sve dok nije postalo jasno što se dogodilo, analizira Politico.

Zaključak je, naime, da je to bio projektil protuzračne obrane koji je ispalila Ukrajina kako bi se zaštitila od ruskog napada koji je zalutao. Ta je smirenost nastala iz jednostavne stvarnosti koja je godinama mimoilazila veći dio Europe: Poljska ima nedvojbeno najbolju europsku vojsku. I samo će jačati.

Poljska paranoja u vezi s Rusijom potaknula ju je da izbjegne prevladavajuće uvjerenje u većem dijelu Europe da je konvencionalno ratovanje stvar prošlosti. Umjesto toga, grade ono što je sada na putu da postanu najveća kopnena snaga EU-a. 

“Poljska vojska mora biti toliko moćna da se ne mora boriti samo zbog svoje snage”, rekao je premijer Mateusz Morawiecki uoči Dana neovisnosti Poljske. To je promjena koja je odjeknula među nezamjenjivim saveznikom Poljske. 

"Poljska je postala naš najvažniji partner u kontinentalnoj Europi", rekao je visoki dužnosnik američke vojske u Europi, navodeći ključnu ulogu koju je Poljska odigrala u potpori Ukrajini i u jačanju obrane NATO-a na Baltiku.

 Dok Njemačka, tradicionalno ključni američki saveznik u regiji, ostaje okosnica kao logističko središte, beskrajne rasprave Berlina o tome kako uskrsnuti svoju vojsku i nedostatak strateške kulture ometali su njegovu učinkovitost kao partnera, rekao je dužnosnik. 

Dok Njemačka nastavlja raspravljati o detaljima onoga što naziva "Zeitenwende", ili strateška prekretnica koju je pokrenula ruska invazija na Ukrajinu, Poljska već ulaže znatna sredstva. Varšava je priopćila da će povećati ciljanu potrošnju za obranu s 2,4 posto bruto domaćeg proizvoda na 5 posto. U međuvremenu, Njemačka, koja je prošle godine potrošila oko 1,5 posto BDP-a na obranu, raspravlja o tome može li održati NATO-ov cilj od 2 posto nakon što iscrpi investicijski fond za obranu od 100 milijardi eura koji je odobren ranije ove godine. 

Poljski ministar obrane Mariusz Błaszczak obećao je u srpnju da će njegova zemlja imati "najmoćnije kopnene snage u Europi". I na dobrom je putu. Poljska već ima više tenkova i haubica od Njemačke i na putu je da ima mnogo veću vojsku, s ciljem od 300.000 vojnika do 2035., u usporedbi sa trenutnih Njemačkih 170.000. Poljska vojska danas broji oko 150.000 pripadnika, od kojih 30.000 pripada novim snagama teritorijalne obrane osnovanim 2017. To su vikend vojnici koji prolaze 16-dnevnu obuku nakon koje slijede tečajevi osvježenja znanja. 

U početku su se na njih gledalo kao na šalu, ali ukrajinski uspjeh u korištenju mobilne milicije opremljene protutenkovskim i protuzračnim projektilima sada čini ideju mnogo razumnijom. "Danas su te sumnje nestale", rekao je Błaszczak tijekom nedavne ceremonije prisege za nove teritorijalne trupe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije