Tadžikistan

Policija preventivno obrijala 13.000 ljudi

brade
20.01.2016.
u 21:24

Policija zatvorila više od 160 radnji koje su prodavale marame u okviru borbe protiv stranih utjecaja i radikalizma.

Policija u Tadžikistanu je prošle godine obrijala brade više od 13.000 muškaraca i zatvorila više od 160 radnji koje su prodavale tradicionalnu muslimansku odjeću u okviru borbe te zemlje protiv, kako kažu, "stranih" utjecaja, prenosi Balkans.aljazeera.net

Bahrom Sharifzoda, šef regionalne policije regije Khathlon, rekao je na konferenciji za novinare u srijedu da su pripadnici agencija reda i zakona uvjerile više od 1.700 žena i djevojaka da prestanu nositi marame u većinski muslimanskoj zemlji u Centralnoj Aziji.

Ovi potezi se smatraju vidom borbe protiv radikalizma. Tadžikistansko sekularno vodstvo dugo pokušava da spriječi prelijevanje radikalnih tradicija iz susjednog Afganistana.

Prema neslužbenim procjenama, više od 2.000 Tadžikistanaca se bori u Siriji.

Prošlog tjedna je državni parlament izglasao zabranu za korištenje "stranih" imena koje zvuče kao arapska, te je zabranjen brak među prvim rođacima.

Odobrenje predsjednika

Očekuje se da zakon odobri predsjednik Emomali Rahmon, koji je poduzeo mjere da promovira sekularizam te da obeshrabri uvjerenja i običaje koje smatra stranim ili prijetnjom po stabilnost Tadžikistana, navodi Radio Liberty.

U rujnu je Vrhovni sud Tadžikistana zabranio jedinu registriranu islamsku političku partiju u zemlji, Islamsku renesansnu stranku Tadžikistana, nakon višemjesečnog nasilja za koje je vlada okrivila radikalnu islamizaciju.

Rahmon vlada Tadžikistanom od 1994. a očekuje se da se njegov aktuelni predsjednički mandat okonča 2020. godine.

U prosincu je parlament predsjedniku i njegovoj obitelji odobrio doživotni imunitet od kaznenog progona, davši Rahmonu titulu "Lidera nacije" i zvanično ga proglasivši "osnivačem mira i nacionalnog jedinstva Tadžikistana".

Zemlja od 7,1 milijuna stanovnika se bori sa siromaštvom i nestabilnosti od stjecanja nezavisnosti od Sovjetskog saveza prije više od dvije decenije. Zemlja je uveliko ovisna o Rusiji, gdje većina Tadžikistanaca ide da radi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije