PROSVJED U SRBIJI

Policija iznijela prosvjednike iz zgrade RTS-a

Autori: Vecernji.hr, Hina
17.03.2019.
u 08:46

Pripadnici specijalnih postrojbi policije i žandarmerije MUP Srbije ušli su oko 21.30 u zgradu Radiotelevizije Srbije te počeli doslovce jednog po jednog iznositi prosvjednika

Srbijanska policija iznijela je u subotu navečer iz zgrade nacionalne televizije protuvladine prosvjednike koji su htjeli izravno se uključiti u program, a njihovu akciju premijerka i  ministri osudili su kao nasilje kojim oporba želi destabilizirati zemlju te je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će se obratiti javnosti u nedjelju u podne. 

Pripadnici specijalnih postrojbi policije i žandarmerije MUP Srbije ušli su oko 21.30 u zgradu Radiotelevizije Srbije te počeli doslovce jednog po jednog iznositi prosvjednika koji su u 19.30, tijekom prosvjeda "1 od 5 milijuna" upali u zgradu Radio-televizije Srbije, predvođeni vođom pokreta Dveri i zastupnikom u Skupštini Srbije Boškom Obradovićem.  "Ušli su nasilno. Ovo je preuzelo oblik koji nikad nije smjelo da preuzeti. Molili smo da se ne dogodi. Ali, ovakvo demoliranje imovine, zastrašivanje, lomljenje i napad na novinare nikad se ne smije dogoditi", rekao je u subotu navečer Nebojša Stefanović u povodu ulaska prosvjednika predvođenih vođom Pokreta "Dveri" i zastupnikom u Skupštini Srbije. Država će na ovo morati odgovoriti i svatko tko je bio u RTS odgovarat će prekršajno ili kazneno, najavio je Stefanović 

Za predstavnike oporbe koji su u zgradi RTS rekao je da "se diče makedonskim scenarijem" i "pozivaju ljude na nasilje i kršenje zakona" te ocijenio "A jad nemaju argumenata i kad ih narod ne podržava - pribjegavaju nasilju". Stefanović je, u izravnom televizijskom obraćanju u programu komercijalne provladine TV PINK, koji je preuzeo RTS, rekao da "sve ovo šalje lošu sliku" i pozvao "sve građane i ljude koji su u RTS da se mirno raziđu" i "prekinu svaki vid nasilja". U zgradu RTS-a ušlo je pedesetak prosvjednika, a sa njima nekoliko oporbenih vođa - uz Boška Obradovića, koji je i zastupnik u parlamentu Srbije, u RTS su ušli i predsjednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, jedna od osnivača Saveza za Srbiju Dragan Đilas, te Jelena Anasonović, jedna od organizatorki prosvjeda "1 od 5 milijuna". 

U zgradu RTS ušlo je i nekoliko novinara te reporteri regionalne TV N1 tako da je veći dio događanja u RTS, praktički bio u izravnom prijenosu. Pri ulasku u zgradu RTS-a, kako se doznaje, bilo je polomljeno staklo na ulaznim vratima, ali u međuvremenu ozbiljnijih incidenata nije bilo. U zgradi su policija i žandarmerija. Čelnici oporbe i organizatori prosvjeda ustrajni su u zahtjevima da im se dozvoli izravno obraćenje u programu RTS. 

Vučić će se u podne obratiti javnosti

Premijerka Ana Brnabić najoštrije je osudila upad dijela demonstranata i poručila da država neće tolerirati nasilje. "Najoštrije osuđujem nasilje Saveza za Srbiju i jednog dijela sudionika prosvjeda "1 od 5 milijuna", rekla je premijerka za Tanjug i dodala kako je sada jasno da oporbeni vođe Dragan Đilas, Boško Obradović i Vuk Jeremić  "od prvog dana planiraju izazvati nerede i na nasilan način smijeniti legitimno izabranu vlast". 

Agencija Beta javlja da će se predsjednik Srbije Aleksndar Vučić u nedjelju u 12 sati uz grade Predsjedništva obratiti javnosti. Ministarstvo kulture i informiranja ocijenilo je da  je "ulazak demonstranata u zgradu RTS-a prelazak one delikatne linije koja društvo dijeli od anarhije i bezakonja". Ministarstvo je pozvalo skupinu koja je ušla u zgradu RTS-a da se povuče, a "one koje ih podržavaju, na suzdržanost od takvih postupaka". "Politički stavovi i zahtjevi, kakvi god da su, ne smiju se izražavati na način suprotan zakonu, javnom redu i općem interesu društva", priopćeno je iz Ministarstva koje "najoštrije osuđuje postupke koji dovode do afirmiranja bilo kog oblika sile", koji mogu "pored kršenja zakona, u društvo unijeti dodatne napetosti i isključivosti". "Upad u zgradu RTS, žalostan je pokušaj u tom pravcu", zaključuje Ministarstvo kulture i informiranja. 

Prosvjednici traže medijske slobode, kraj Vučićeve diktature

Dragan Đilas ponovio je da "suštinu zahtjeva" čini potreba građana za slobodom i slobodnim medijima. "Građani su ušli  u zgradu RTS, ništa nije uništeno, možete se i sami uvjeriti", rekao je Đilas novinarima naglasivši da prosvjedi traju tri mjeseca i žele da se čuju njihovi zahtjevi. "Sedam godina Vučićeve diktature i laži je završeno večeras. Nitko od nas ne može očekivati da izađemo prije ispunjenja naših zahtjteva", rekao je Obradović. 

"Tražimo da se omogući sloboda medija, da se čuje drugačije mišljenje. Tri mjeseca nas ignoriraju, ne možemo to dopustiti. Tražimo uključenje u program RTS uživo", rekao je Obradović, apelirajući da nitko od prosvjednika ne bude nasilan. "Nemojte da se desi ništa ružno... Mi smo ti da večeras zaštitimo zakon. RTS je naša kuća", rekao je Obradović.  Pozvao je, kako je to pokazala snimka N1, prosvjednike da ne pružaju otpor dok ih iznose, ali je ponukao da sve snimaju mobitelom. 

Oporbeni čelnici su pozvali Beograđane da dođu pred zgradu RTS. "Tražimo da se omogući sloboda medija, da se čuje drugačije mišljenje. Tri mjeseca nas ignoriraju, ne možemo to dopustiti. Tražimo uključenje u program RTS uživo", rekao je Obradović, apelirajući da nitko od prosvjednika ne bude nasilan. "Nemojte da se desi ništa ružno... Mi smo ti da večeras zaštitimo zakon. RTS je naša kuća", rekao je Obradović. 

Zgrada RTS bila je zapaljena u listopadu 2000., tijekom masovnih prosvjeda kojima je srušen s vlasti Slobodan Milošević. Prvi prosvjedni mimohod održan je u studenom i nazvan „Stop krvavim košuljama“ zbog napada na jednog od osnivača oporbenog Saveza za Srbiju, predsjednika Ljevice Srbije Borka Stefanovića. Od 8. prosinca prosvjedi se organiziraju svake subote u Beogradu, a u međuvremenu su se proširili diljem Srbije.Sudionici i organizatori kažu da je ime prosvjedima „1 od 5 milijuna“, nehotice, dao osobno predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon poruke poslije prvog prosvjednog mimohoda da "na ulice može izaći i pet milijuna ljudi, ali neće dobiti ništa osim - izbora". 

Osim primarnog zahtjeva da predsjednik Vučić i SNS odu s vlasti, traže se preduvjeti za fer i poštene demokratske izbore – počevši od slobode medija. Prosvjednici traže i profesionalno izvještavanje Radio-televizije Srbije i smjene čelnika te kuće, a zahtjevi su u međuvremenu dopunjeni inzistiranjem na smjeni ministra policije Nebojše Stefanovića i zdravstva Zlatibora Lončara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?