Zanimljivi podaci

Pogledajte kartu najpopularnijih prezimena Europe

prezimena
17.03.2016.
u 16:53

Češki lingvist, matematičar i umjetnik Jakub Marian napravio je fascinantnu kartu najpopularnijih prezimena Europe. Pritom, ne samo da ih je popisao, nego si je dao truda i istražio njihovo značenje. Dok je globalno Kovač (i njegove inačice), najčešće u Europi je situacija malo drugačija...

U Hrvatskoj je najpopularnije prezime Horvat, prezime koje je u doma Hrvatsko-ugarskog kraljevstva često jednostavno pripisano Hrvatima. Vjerojatno zato je to prezime najčešće i u Slovačkoj. “Mađarski naziv za Hrvate u Slovačkoj nosi čak 30 puta više ljudi nego što je stvarno Hrvata u Slovačkoj” istaknuo je Jakub za Indy100.

U Hrvatskoj prilično često prezime Novak, najpopularnije je u čak tri države, Sloveniji, Poljskoj i Češkoj. Prezime Ivanov najčešće je prezime u Bugarskoj, Bjelorusiji i Estoniji, prenosi net.hr.

“Proveo sam brojne sate guglajući, pokušavajući pronaći statistike na jeziku kojim govorim (jer naravno ne govorim svim jezicima država koje su na mapi) i prevodio uz pomoć rječnika. Polazna točka bio mi je članak na Wikipediji, no brojni podaci iz njega nisu imali navedeni izvor ili su naprosto bili potpuno krivi tako da sam uvijek tražio primarni izvor”, rekao je Jakub Marian. 

U Europi vode Ivanovi sinovi i mlinari

Pokušao je pronaći i njihove odgovarajuće prijevode pomoću etimoloških i genealoških rječnika, a uz karte dao je i legendu
Crvena – prezimena temeljena na svojstvima, poput Velik ili nov
Smeđa – prezimena temeljena na profesiji (očevoj)
Plava – prezimena temeljena temeljena na imenu oca
Cijan – prezimena temeljena na mjestu porijekla
Zelena – prezimena temeljena na prirodi

“Nažalost većina toga što se može naći na internetu je netočno ili nepotpuno pa se nekoliko manjih grešaka (ili preciznije, nepotpunih unosa) potkralo na karti. Tu se pokazalo korisnim imati pratitelje iz cijelog svijeta, koji su me vrlo brzo upozorili na netočnosti i uputili na relevantne izvore na njihovom jeziku”, rekao je. Island je izostavio iz karte jer i dalje funkcionira po patronimskom sustavu.

“To je sustav po kojem se prezime djeteta određuje prema imenu oca i to je jedina zemlja koja se nije prebacila na sustav obiteljskih prezimena na koji smo mi ostali navikli. Taj je sustav bio vrlo čest u nordijskim zemljama prije nekoliko stoljeća, zbog čega danas gotovo sva prezimena u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj završavaju sa -son ili -sen, što znači sin.”, rekao je.

Kod višejezičnih zemalja dao je podatke za najčešća prezimena u svim jezicima, ako su bili dostupni (primjerice za Švicarsku nije uspio dobiti vjerodostojne podatke za francusko i retroromansko govorno područje).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije