kancelarka

Podrška Angeli Merkel na najvišem nivou, četiri dana uoči izbora u tri države

German Chancellor Angela Merkel arrives at the donors Conference for Syria in London, Britain February 4, 2016.
Reuters/PIXSELL
09.03.2016.
u 10:53

Podrška njemačkoj kancelarki Angeli Merkel porasla je na najviši nivo u ovoj godini, pokazala je anketa objavljena u srijedu, samo četiri dana uoči pomno praćenih izbora u tri savezne države, ali njena konzervativna stranka nije imala koristi od toga.

Anketa agencije Forsa pokazala je da Merkel, koja se suočava s otporima u zemlji svojoj politici otvorenih vrata za migrante, ima podršku 50 posto glasača  na hipotetičkim predsjedničkim izborima nasuprot svom suparniku Sigmaru Gabrielu iz Socijaldemokratske stranke (SPD), s 13 posto osvojenih glasova.

Njen današnji rejting je za dva posto viši u odnosu na prethodnu anketu.

Podrška konzervativnom bloku, koga čine Kršćansko demokratska unija (CDU) i bavarska Kršćansko socijalna unija (CSU) ostala je, ipak, nepromijenjena na 35 posto. SPD, manji partner u vladajućoj koaliciji Angele Merkel, zabilježila je pad podrške od jedan posto i on sada iznosi 23 posto.

Stranka Alternativa za Njemačku (AfD), za koju se očekuje da će imati dobar nastup na nedjeljnim izborima u državama Baden-Wuerttemberg, Rhineland-Patatinate i Saxony-Anhalt, zabilježila je rast podrške od jedan posto, koja sada iznosi 10 posto.

To glasanje u širokoj javnosti se smatra izbornim testom za Merkel prema njenoj migrantskoj politici nakon teških osam mjeseci tokom kojih je izgubila podršku u bavljenju izbjegličkom krizom, otvorila je podijele u vladajućoj koaliciji i ušla je u sporenja s brojnim partnerima iz EU, prenosi Reuters.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?