Brexit

Počinje tjedan odluke za Veliku Britaniju: ostaju li ili izlaze iz EU?

Cameron
14.02.2016.
u 22:24

Pregovori o sporazumu Europske unije s Londonom, koji bi trebali učvrstiti Veliku Britaniju u Europi, ulaze u završnu fazu, uz kratke posjete predsjednika Europskog vijeća u nekoliko ključnih glavnih gradova uoči summita 28-orice u Bruxellesu.

Donald Tusk će u ponedjeljak i utorak pokušati uvjeriti najneodlučnije države članice i zaključiti plan sporazuma koji će predati šefovima država i vlada krajem tjedna.

Neuspjeh bi još oslabio Europsku uniju u trenutku kada se kreće iz egzistencijalne krize u krizu koje izmiču kontroli, rekao je predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker.

David Cameron, koji je obećao skoro organiziranje referenduma o zadržavanaju njegove zemelje u EU potvrdio je u petak u Njemačkoj da vjeruje u postizanje dogovora.

Oprezan optimizam je poželjan u Bruxellesu od kada je Donald Tusk 2. veljače predstavio predugovor kao odgovor na britanske zahtjeve i izbjegavanje Brexita, izlaska Velike Britanije iz EU.

"U vezi mjesta Velike Britanije u Europi, uvijek sam vjerovao da zajedno možemo provesti reforme koje odgovaraju britanskim očekivanjima i koje su djelotvorne za cijelu Europu", rekao je Cameron njemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

Merkel, kao i Washington želi da Velika Britanija ostane "aktivnom članicom uspješne Europske unije".

Tusk je proces koji je u tijeku ocijenio vrlo krhkim i zato odlazi u Pariz i Bukurešt u ponedjeljak i Atenu, Prag i Berlin u utorak tražiti političku podršku finalnom prijedlogu.

Francuska drži da nema govora o promjenama europskih sporazuma kako bi se udovoljilo britanskih zahtjevima, kao ni o sputavanju jačanja eurozone radi zaštite interesa londonskog Cityja.

Francuski predsjednik Francois Hollande je upozorio da neće biti prihvatljive revizije europskih sporazuma. Drugi kamen spoticanja je traženje britanskog konzervativnog čelnika da se ograničke socijalna davanja državljanima drugih zemalja EU. Ta mjera ponajviše zahvaća radnike središnje i istočne Europe koji su zaposleni u Velikoj Britaniji.

Tusk predlaže mehanizam zaštite, tj. hitne kočnice koji bi Londonu dozvolio da na 4 godine suzi socijalnu pomoć međueuropskim migrantima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije