GRADONAČELNICA CHICAGA

Pobjeda crne političarke koja ima suprugu i posvojenu djevojčicu

Foto: Reuters/Pixsell
06.04.2019.
u 13:20

Nova gradonačelnica Chicaga u ljudima budi nadu da će taj grad konačno postati bolji za život

Američki mediji pobjedu 56-godišnje Lori Lightfoot na gradonačelničkim izborima u Chicagu ocjenjuju povijesnim događajem za taj grad, ali i ostatak SAD-a. 

Svima iste mogućnosti

Čikaška politika poznata je po vezama, na visoke pozicije ne dolazi nitko tko nije „netko već umrežen u čikaškoj politici“, kazali bi građani toga trećeg po veličini američkog grada. Lori je prva koja se ne uklapa u to nepisano pravilo. Ona je prva žena, prva Afroamerikanka i prva otvoreno LGBT osoba koja obnaša tu dužnost. Za stanovnike Chicaga, koji su joj dali 74 posto glasova, ona zaista donosi nešto novo, nadu da će grad postati bolje mjesto za život. Ljudi vjeruju da će ona učiniti sve da više ne bude toliko uličnog nasilja i toliko ubijenih, da će suzbiti korupciju i da će se pobrinuti da svi građani toga grada imaju jednake mogućnosti, osobito oni najmlađi. Naime, dosadašnji gradonačelnik Rahm Emmanuel u dva je mandata zatvorio na desetke škola, i to uglavnom u četvrtima u kojima žive Afroamerikanci i Hispanoamerikanci.

Lori Lightfoot prisegnut će 20. svibnja, a neće imati svog prvog gospodina, već prvu damu. Ona je Amy Eshleman, bjelkinja godinu dana starija od Lori. Par se vjenčao prvoga dana kada su istospolni brakovi postali legalni u Illinoisu. Amy nije nepoznata, ima velike zasluge na području kulture, posebno kao knjižničarka u Javnim knjižnicama Chicaga, gdje je zaslužna za brojne programe kojima je cilj bio knjigu približiti djeci i mladima, ali i za kreiranje prostora u svakoj knjižnici u kojem srednjoškolci mogu učiti i koristiti se kompjutorima. Amy i Lori upoznale su se 2005. i svoj privatni život ne izlažu javnosti. Poznato je samo da su posvojile Vivien, crnu djevojčicu koja sada ima deset godina. 

Za vrijeme predizborne kampanje LGBT zajednica bila je sretna i ponosna na Lori. Isticali su kako su prije samo tridesetak godina bili proganjani u Chicagu te da je policija redovito uhićivala sve za koje je posumnjala da su gej. Većina građana Chicaga nije imala apsolutno niša protiv činjenice da je buduća gradonačelnica otvoreno gej. Štoviše, to im je bilo svojevrsno jamstvo da je riječ o osobi koja je sposobna donijeti promjene. No negativne reakcije dolazile su iz nekih crkvenih zajednica koje su dijelile letke s fotografijom na kojoj se Lori i Amy grle uz vrlo ružnu homofobnu poruku. Iako Lori Lightfoot zaista otvoreno živi svoju istospolnu seksualnu orijentaciju, za vrijeme kampanje u više je navrata rekla da to ne želi isticati kako ne bi aktivirala mržnju nekih birača. 

Dijete radničke obitelji

Lori je rođena kao najmlađe od četvero djece radničke obitelji porijeklom iz južnih država, gdje je segregacija 20-ih godina, kada su rođeni njeni roditelji, još bila vrlo jaka. Obitelji njezinih roditelja preselile su se u Ohio kada su oni bili tinejdžeri. Oboje su bili radnici, a još prije Lorina rođenja otac se razbolio i pao u komu iz koje se probudio potpuno gluh, no to ga nije spriječilo da radi tri posla kako bi skrbio za svoju obitelj. Radio je kao školski podvornik, brijač i kućni majstor, dok je njena majka radila u psihijatrijskim bolnicama i staračkim domovima na vrlo loše plaćenim poslovima.

Lori je tako od ranog djetinjstva mogla promatrati borbu za život, a to joj je pomoglo da stvori stavove o tome što znači društvena nejednakost. No njena je majka inzistirala da bude odlična učenica i Lori je to shvatila ozbiljno. Upisala je pravo na sveučilištu u Michiganu i diplomirala s najvišim ocjenama. Radeći uz studij, zaradila je svaki cent potreban za školarinu, a za vrijeme praznika nije se odmarala, već je radila u tvornici kako bi zaradila dodatan novac za školovanje. Veći dio njene profesionalne karijere poslovi su vezani uz pravo i odvjetništvo, no posljednjih godina bila je izuzetno angažirana kao predsjednica Čikaškog odbora za civilni nadzor policije i rješavala slučajeve policijskog nasilja nad civilima te donosila mjere protiv policajaca koji su prekoračili svoje ovlasti. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije