HRVATSKI PREMIJER NAJAVIO

Plenković: Tražit ćemo mjesto EU povjerenika koji pod sobom ima neko od glavnih prava

Andrej Plenković
Slavko Midzor/PIXSELL
18.06.2024.
u 21:09

Najvažniji resori su oni koji raspolažu velikim proračunima poput poljoprivrede, kohezijske politike ili tržišnog natjecanja.

Hrvatska će u novom sastavu Europske komisije tražiti mjesto povjerenika koji ima pod sobom neku od glavnih uprava, svojevrsna ministarstva u izvršnom tijelu EU-a, izjavio je u utorak hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Tražit ćemo portfelj s glavnom upravom”, rekao je Plenković novinarima u Zagrebu prigodom svečanog obilježavanja 35. obljetnice osnutka HDZ-a.

Komisija je podijeljena u resorne odjele, odnosno glavne uprave (GU), koje su odgovorne za različita područja politike. Glavne uprave su nešto slično u ministarstvima u vladama nacionalnih država, kojima su na čelu glavni direktori, javni službenici EU-a koji izravno odgovoraju  povjereniku nadležnom za političko područje koje pokriva njegova glavna uprava. Glavne uprave raspolažu i svojim proračunom.

 

 Komisija ima 27 povjerenika, uključujući predsjednika. U sadašnjoj Komisiji tri su izvršna potpredsjednika koji pod sobom imaju više glavnih uprava i koordiniraju rad više povjerenika, zatim osam potpredsjednika koji pod sobom nemaju glavnu upravu. Primjerice Dubravka Šuica je potpredsjednica za demografiju i demokraciju ali ne postoji takva glavna uprava ili potpredsjednica za transparentnost i vrijednosti Čehinja Vera Jourova.

 Raspodjela resora u Europskoj komisiji uslijedit će nakon što novi predsjednik ili predsjednica i službeno bude izabran, najprije u Europskom vijeću  kvalificiranom većinom, a onda i u Europskom parlamentu natpolovičnom većinom.

 Najvažniji resori su oni koji raspolažu velikim proračunima poput poljoprivrede, kohezijske politike ili tržišnog natjecanja.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije