PODVIG

Piloti krenuli na prvi put oko svijeta solarnim zrakoplovom

AVION
09.03.2015.
u 10:27

PUTOVAT ĆE PET MJESECI Najduža etapa putovanja bit će let preko Pacifika kada bi Picard i Borschberg u letu trebalo provesti pet dana i preletjeti 8.500 km

U ponedjeljak ujutro André Borschberg i Bertrand Piccard iz zračne luke u Abu Dabiju krenuli su na prvi put oko svijeta u solarnoj letjelici. Dvojica pilota naizmjence će upravljati zrakoplovom u prvom pokušaju da prelete svijet bez korištenja fosilnih goriva. Svojim putovanjem žele osvijestiti ljude o važnosti očuvanja okoliša i skrenuti pažnju na alternativne i održive izvore energije.Letjelica Si2 ima 17.000 solarnih ćelija i četiri električna motora snage 17.5 konja, prenosi Deutsche Welle. Put oko svijeta solarnom letjelicom trebao bi trajati 5 mjeseci. Najduža etapa putovanja bit će let preko Pacifika kada bi Picard i Borschberg u letu trebalo provesti pet dana i preletjeti 8,500 kilometara od Kine do Havaja. - To je ljudski izazov - kazao je Borschberg prije polijetanja. Piloti su se mjesecima pripremali za ovaj pothvat, a cijelo vrijeme putovanja biti će u kontaktu s ekipom na tlu koja broji 65 članova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?