izvjestitelj Europskog parlamenta

Picula: Iduće proširenje EU neće biti bez Crne Gore

Tonino Picula
Marko Prpic/PIXSELL
14.10.2019.
u 20:17

Crna Gora je ostvarila ozbiljan napredak na putu ka EU i bit će prva sljedeća članica, ocijenio je u razgovoru za NOVU M novi izvjestitelj Europskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula.

Picula je dodao kako je svakako potrebno nastaviti s radom i reformama unutar granica, ali i da EU na zapadnom Balkanu ponovno aktualizira politiku proširenja kako se ne bi otvorio prostor za druge političke igrače s istoka.

"U svakom slučaju, iduće proširenje EU, ma kad se ono dogodilo, neće biti bez Crne Gore. Hoće li CG ući sama, ili s još jednom državom to je sad otvoreno pitanje, ali ukoliko nastavi ovakav posao kakav radi 10 godina onda odista sljedeće proširenje neće biti moguće bez CG", kazao je Picula.

Kako je rekao, mora se konstatirati dobro obavljen posao koji je Crna Gora odradila do sada, ali se mora i nastaviti s reformama i radom, jer ukoliko izostane daljnji napredak može doći do ozbiljne frustriranosti.

"Crna Gora ima razrađene procedure, mehanizme za napredovanje prema okončanju pregovora ali ono što se nije obavilo morat će se obaviti u okolnostima koje neće svaki put biti jednostavne. Ovog trenutka politička scena u Crnoj Gori je polarizirana, postoje ozbiljna neslaganja između vlasti i opozicije oko toga kako dalje. Međutim, evo ja ću sa svojim iskustvom pokušati preovladati taj jaz kako bi dostigli zajednički cilj - članstvo CG u EU", ocijenio je Picula.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije