Kina:

"Peking ima pravo rasporediti rakete na svom teritoriju"

teritorij
Hina
17.02.2016.
u 17:16

Kina ima pravo rasporediti rakete na svome teritoriju i to je legitimno, objavilo je u srijedu ministarstvo vanjskih poslova, a ministarstvo obrane ustvrdilo je da je raketni sustav na spornim otocima u Južnom kineskom moru ondje već godinama postavljen.

Ranije u srijedu Tajvan i američki dužnosnici objavili su da je Kina postavila napredni raketni sustav zemlja-zrak na jednom od spornih otoka u lancu Paracel. Taj lanac je pod nadzorom Kine više od 40 godina, ali na njega pravo polažu i Tajvan i Vijetnam.

Američki dužnosnik potvrdio je da je sustav HQ-9 dometa oko 200 kilometara vjerojatno postavljen između 3. i 14. veljače, piše agencija dpa.

Glasnogovornik kineskog MVP-a Wang Yi optužio je zapadne medije za izmišljotine.

- Bojim se da zapadni mediji žele izmisliti priče - rekao je Wang.

Wang je međutim rekao da "je ograničen i potreban samoobrambeni sustav koji je Kina postavila na otoku potpuno u skladu s međunarodnim pravom".

- Kineska zračna i pomorska obrambena postrojenja na relevantnim otocima i koraljnim grebenima postoje mnogo godina - objavilo je kinesko ministarstvo obrane.

Slike s civilnog satelita tvrtke ImageSat pokazuju dvije bitnice od osam lansera raketa zemlja-zrak kao i radarski sustav, prema izvješću Fox Newsa.

Kina polaže pravo na veći dio Južnog kineskog mora kroz koji svake godina prolazi više od 5 bilijuna dolara roba u globalnoj trgovini te gradi uzletno-sletne staze i drugu infrastrukturu na umjetnim otocima kako bi ojačala svoje pretenzije.

Sjedinjene Države govore kako će nastaviti provoditi "slobodu navigacijskih ophodnja" brodovima i zrakoplovima kako bi osigurale neometan prolaz kroz to područje na koje Vijetnam, Malezija, Brunei, Filipini i Tajvan polažu suprotstavljena prava. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?