Papa uputio pozdrave "plemenitom" kineskom narodu

papa franjo
DAVID W CERNY/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
03.09.2023.
u 19:48

Želim sve najbolje svim ljudima u Kini, da idu naprijed, da uvijek napreduju. A kineske katolike molim da budu dobri kršćani i dobri građani, rekao je Papa.

Papa Franjo je u nedjelju uputio pozdrave Kini, nazvavši njezine građane "plemenitim" narodom te zamolio kineske katolike da budu "dobri kršćani i dobri građani", subtilno se obraćajući kineskoj Komunističkoj partiji da ublaži restrikcije vezano uz religiju.

Franjo je te riječi uputio mimo predviđenog govora, na kraju mise, pozvavši bivšeg i sadašnjeg nadbiskupa Hong Konga, kardinala Johna Tonga Hona i nadbiskupa Stephena Chowa, da mu se pridruže za vrijeme govora.

- Ova dva biskupska brata - emeritus Hong Konga i aktualni biskup Hong Koga. Želio bih iskoristiti njihovu nazočnost da uputim tople pozdrave plemenitom kineskom narodu, rekao je papa Franjo. Želim sve najbolje svim ljudima u Kini, da idu naprijed, da uvijek napreduju. A kineske katolike molim da budu dobri kršćani i dobri građani, rekao je Papa, prenosi HRT.

Franjo je govorio na kraju događaja bez presedana, u mongolskoj prijestolnici Ulan Batoru, gdje su on i gotova cijela katolička zajednica u zemlji bili u jednoj prostoriji.

U subotu je, riječima koje su očito bile upućene Kini a ne Mongoliji, kazao da vlade ne trebaju strahovati od Katoličke Crkve jer ona nema političku agendu.

Peking sustavno slijedi politiku preoblikovanja te religije, nastojeći iskorijeniti strane utjecaje i nametnuti potpunu pokornost komunističkoj stranci.

Vatikan i Kina su 2018. potpisali sporazum o imenovanju biskupa koji se, u najboljem slučaju, pokazao kao prilično "tanak" te se Vatikan nekoliko puta već žalio da Peking krši potpisani dokument.

Fraza koju je Papa upotrijebio u nedjelju - "dobri kršćani i dobri građani" je jedna od onih koju Vatikan koristi kako bi uvjerio komunističke vlade da bi davanje više slobode katolicima samo pomoglo socijalnom i ekonomskom napretku njihovih zemalja.

Istu je frazu Vatikan iskoristio za Vijetnam. Ta je zemlja u srpnju unaprijedila odnose na višu razinu, dozvolivši Vatikanu otvaranje papinskog predstavništva u Hanoju.

Vatikan je uputio isti zahtjev Kini.

U subotnjem obraćanju u Mongoliji biskupima, svećenicima, misionarima i pastoralnim radnicima Papa je rekao da Isus svojim apostolima nije dao nikakav politički mandat, već im je rekao da vjerom ublaže patnje "ranjenog čovječanstva".

- Upravo zato nema razloga da vlade i svjetovne institucije strahuju od evangelizacijskog rada Crkve, jer ona nema nikakav politički program. Pokreće je tiha snaga Božje milosti i poruka milosrđa i istine, koje je svrha promicati dobro svih, rekao je papa.

Chow, najviši katolički klerik Hong Konga, je u travnju službeno posjetio kinesku prijestolnicu. Bio je to prvi posjet nekog biskupa bivše britanske kolonije u zadnjih gotovo 30 godina. Chow, kojeg će Papa u rujnu proglasiti kardinalom, novinarima je rekao kako se nada da bi Crkva u Hong Kongu mogla biti svojevrstan "most" s kontinentalnom Kinom.

On predvodi izaslanstvo od oko 40 katolika iz Hong Konga. Kazao je da Katolička Crkva u Aziji raste i sada je u poziciji da pomogne u međusobnom razumijevanju između katolika istoka i zapada.

Istaknuo je da Papa, koji se potrudio prijeći tako dugačak put kako bi posjetio tako malenu zajednicu, pokazuje "da se Crkva širi na periferije, jer Crkva nije samo Crkva u Rimu već i Crkva svijeta".

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije