vatikan

Papa proglasio peta svetaca: kardinala Newmana i četiri blaženice

Papa Franjo
13.10.2019.
u 16:48

Tijekom svečanog misnog slavlja koje je u nedjelju 13. listopada predvodio na Trgu Sv. Petra u Vatikanu papa Franjo proglasio je svetima kardinala Johna Henryja Newmana i četiri blaženice.

Tijekom Uvodnog obreda otpjevan je himan Dođi, Duše Presveti nakon čega je prefekt Kongregacije za kauze svetaca kardinal Angelo Becciu, u pratnji postulatorâ novih svetaca, zamolio Svetoga Oca da se pristupi kanonizaciji blaženog Johna Henryja Newmana i blaženica Giuseppine Vannini, Mariam Thresie Chiramel Mankidiyan, Dulce Lopes Pontes i Marguerite Bays, prenosi IKA.

Uslijedile su zatim Litanije svih svetih nakon kojih je Papa izrekao formulu kanonizacije: (U čast Presvetog Trojstva, radi uzvišenja katoličke vjere i jačanja kršćanskog života, vlašću našega Gospodina Isusa Krista, svetih apostola Petra i Pavla i Našom vlastitom, nakon dugog razmišljanja, zazvavši više puta Božju pomoć i saslušavši mišljenje mnoge naše braće u biskupstvu, proglašavamo i definiramo svetima Johna Henryja Newmana, Giuseppinu Vannini, Mariam Thresiju Chiramel Mankidiyan, Dulce Lopes Pontes i Margueritu Bays i uvrštavamo ih među svece, određujući da ih se u čitavoj Crkvi pobožno časti kao svece. U ime Oca i Sina i Duha Svetoga).

John Henry Newman, kardinal Svete Rimske Crkve, rođen je u Londonu (Engleska) 21. veljače 1801. a umro u Edgbastonu (Engleska) 11. kolovoza 1890. Kauza za njegovim proglašenjem svetim pokrenuta je 1958., a časnim slugom Božjim proglasio ga je Ivan Pavao II. 1991. godine, nakon što su mu priznate „herojske kreposti“. Blaženim ga je 2010. proglasio papa Benedikt XVI.

Papa Franjo je 1. srpnja ove godine dao odobrenje Kongregaciji za kauze svetaca da proglasi dekret kojim se pripisuje čudo zagovoru blaženog kardinala Johna Henrya Newmana čime je bio otvoren put njegovu proglašenju svetim. Istom prigodom je odobrio kanonizaciju i četiriju blaženica koje su zajedno s kardinalom Newmanom danas proglašene svetima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?