susret u vatikanu

Papa odbio primiti Trumpovog državnog tajnika, ali Bidenovog neće

26.06.2021.
u 13:42

Kad je posljednji put američki državni tajnik bio u Vatikanu, papa Franjo odbio ga je primiti.

U Bijelu kuću se u međuvremenu uselila nova administracija i Antonyju Blinkenu u ponedjeljak neće biti uskraćeno ono što je bilo Mikeu Pompeu. Sastanak novog američkog državnog tajnika s Papom i drugim vatikanskim dužnosnicima vratit će odnose Svete Stolice i Washingtona na prijetrampovsku razinu, piše Dnevnik.ba.

Time će se stvoriti preduvjeti da Joe Biden, drugi američki katolički predsjednik u povijesti, posjeti Franju u listopadu.

Pompeov posjet Vatikanu prošlog rujna bio je velik diplomatski kiks. 

Prije dolaska Pompeo je iziritirao Vatikan napisavši javno da papa "ugrožava svoj moralni autoritet" produljenjem bilateralnog sporazuma s Kinom kojim se omogućuje da Peking utječe na imenovanje katoličkih biskupa u zemlji.

 

 
 

 

Pompeo je tekst objavio u konzervativnom katoličkom časopisu, iznimno kritičnom prema Franji, kojeg nazivaju neuspjelim papom. 

 

Neimenovani vatikanski dužnosnik kritizirao je Pompea zbog kršenja "jednog od pravila diplomacije" jer je javno istaknuo svoje zahtjeve. Drugi je kazao da je Pompeov zahtjev za susretom s Papom odbijen jer su američki predsjednički izbori bili blizu pa Vatikan nije želio biti iskorišten za unutarnjopolitičke borbe.

"Pompeo si je zabio autogol s Kinom. Način na koji je to istaknuo bio je grub i arogantan, zbog čega je Vatikan lakše mogao opravdati obnovu sporazuma", kaže Massimo Franco, kolumnist za talijanske novine Corriere della Sera, koji je ekstenzivno pisao o odnosima SAD-a i Vatikana.

"Bidenova će administracija biti puno suptilnija u podsjećanju Vatikana na stanje vjerskih sloboda u Kini", kazao je Franco za Reuters.

Nakon što je NATO zauzeo oštar stav prema Kini na nedavnom samitu, Washington bi mogao pritisnuti Vatikan da otvorenije govori o kršenju ljudskih prava u Kini, kazao je Alberto Melloni, talijanski crkveni povjesničar i savjetnik Europske komisije.

Klimatske promjene

Jedna od glavnih točki prijepora Vatikana i Bijele kuće za vrijeme bivšeg predsjednika Donalda Trumpa bile su klimatske promjene.

Trump je umanjivao problem i odbacio klimatske politike i regulacije fosilnih goriva.

Papa je kritizirao Trumpovo povlačenje iz Pariškog klimatskog sporazuma, čiji je cilj ograničenje globalnog zagrijavanja, i pozdravio Bidenov povratak u sporazum.

Papa Franjo, koji je u svibnju primio Bidenovog izaslanika za klimu, rimokatolika Johna Kerryja, apelirao je na zemlje da surađuju kako bi spasile planet.

"Suradnju (s Vatikanom) vidimo kao priliku za podizanje kolektivne ambicije zemalja i za rješavanje klimatske krize podizanjem nacionalnih ciljeva smanjenja emisija", rekao je Philip Reeker, diplomat State Departmenta zadužen za Europu i Euroaziju.

Vatikan će ugostiti svjetske religijske vođe i znanstvenike prije UN-ove konferencije o klimatskim promjenama (COP26), koja će se održati u studenom u Velikoj Britaniji.

Mnogi očekuju da će i Papa biti na toj konferenciji.

Papa je također kritizirao Trumpovo obećanje o gradnji zida na američko-meksičkoj granici kao "nekršćansko". Trump je pak poručio da je "nečuveno" za Papu da propituje njegovu vjeru, ali ga je kasnije nazvao "sjajnim momkom". Sastali su se u Vatikanu 2017.

Očekuje se da će Blinken i vatikanski dužnosnici razgovarati i o načinima borbe protiv trgovine ljudima i poticanju rasterećenja duga za siromašne zemlje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?