NE ŽELE GA

Papa koji smeta mnogima: Tko su protivnici pape Franje

Papa Franjo
31.08.2018.
u 07:30

Franjinu ostavku zatražio je nadbiskup C. M. Viganò jer drži da je Sv. Stolica dugo znala za optužbe protiv američkog kardinala T. McCarricka, premda mu je ranije sam pljeskao.

Papa Franjo je ogorčen i ne namjerava dati ostavku, doznaje se iz krugova bliskih Bergogliu. Ostavku od Franje zatražio je bivši tajnik Vatikanskog guvernata i bivši apostolski nuncij u Washingtonu nadbiskup Carlo Maria Viganò jer, u otvorenom pismu objavljenom dan nakon završetka posjeta pape Irskoj, drži kako je Sveta Stolica znala od 2000. godine za optužbe protiv američkog kardinala Theodorea McCarricka da je seksualno zlostavljao maloljetnike. 

Viganò je bio i među 68 potpisnika pisma od 25. rujna prošle godine u kojem se tražila ostavka Franje zbog “sedam hereza” koje je navodno počinio u apostolskoj pobudnici Amoris laetitia, kojom se omogućuje pod određenim uvjetima razvedenima i ponovno rastavljenima pristup pričesti. Franjo ima mnogo neprijatelja unutar Vatikana, kao i u katoličkim kurijama u svijetu. Svaka se prilika, pa evo i pismo u kojem ga se optužuje da je znao za seksualno iskorištavanje maloljetnika, koristi da bi ga se napalo. I to je pismo objavljeno upravo kada se Franjo u Irskoj žestoko okomio na sve svećenike pedofile i sve crkvene ljude koji su prikrivali zlodjela u Crkvi.

Protiv Franje se odmah, čim je imenovan za papu 2013. godine, podigla najprije tiha, a sada sve glasnija oporba. Mnogima u Crkvi i posebno u rimskoj kuriji zasmetala je njegova skromnost (nije preuzeo zlatni papinski križ, platio je iz svojeg džepa hotel, sam nosi osobnu torbu, pere noge muslimanskim ženama, odlazi kupiti si cipele i naočale…), ali i otvorenost. Franjina izjava o homoseksualcima “tko sam ja da sudim” razljutila je tzv. gay lobi unutar Crkve. Nadalje, Franjo je zatražio od biskupa koji su znali za zlostavljanje maloljetnika u Crkvi da progovore. Nestaje, dakle, običaj prešućivanja, zataškavanja groznih zločina, ali i ostalih “neadekvatnih” ponašanja među svećenicima.

 

 

Dosad se govorilo da je bilo i ima mnogo više pedofila u raznim društvima (od izviđačkih do sportskih) nego u Crkvi, kao da je to neko opravdanje, jer kako i Franjo kaže, grozno je kada svećenik kojem ste povjerili svoje dijete iskoristi povjerenje djeteta i roditelja.

Član vatikanske komisije za maloljetnike teolog pater Hans Zollner kaže kako je od 1950. do 2000. godine zabilježeno između četiri i šest posto pedofila među svećenicima. To je znatno više od onoga što se do sada držalo, a zasigurno još nisu sve osobe koje su kao djeca bile zlostavljane to prijavile ili iz straha ili iz stida.

Zollner je kazao kako je “između 4 i 6 posto svećenika u sedamdesetak godina bilo optuženo ili osuđeno za seksualno zlostavljanje maloljetnika”. Dodao je da iz samo malo zemalja postoje precizni podaci, jer osim u SAD-u, Čileu, Irskoj, Australiji… u “malo zemalja provedene su istrage” kako civilnih tako komisija biskupskih konferencija. Spomenuo je da ni u Italiji nije provedena takva istraga, a “one bi bile poželjne jer treba u lice gledati stvarnosti” i osim toga ako se ne bude brzo reagiralo prije ili poslije će se “sručiti lavina skandala i polemika”.

Carlo Maria Viganò je potvrdio i ovim pismom svoje protivljenje Franji kojega su već napali kardinali Raymond Leo Burke, Walter Brandmüller, Carlo Caffarra i Joachim Meisner zbog poslanice Amoris leatitia. Viganòa je s položaja tajnika Vatikanskog guvernata u nuncijaturu u Washington poslao Benedikt XVI., jer se, uz ostalo, sumnjalo da je on pomogao novinarima da dođu do povjerljivih dokumenata iz Vatikana, tzv. afera Vatileakes. Držao je da će nakon povratka u Vatikan 2014. biti na nekom položaju, ali je umirovljen. Očito ima nekome što zamjeriti. Talijanska glasila objavljuju i kako je, dok je bio nuncij u Washingtonu, ne samo pljeskao kardinalu McCarricku već ga i hvalio i s njime nastupao na konferencijama, a sada o bivšem washingtonskom nadbiskupu govori kao o zločincu, a o čemu se u Vatikanu znalo.


Raymond Leo Burke je jedan od najkonzervativnijih kardinala. Protivi se ne samo davanju pričesti rastavljenima i ponovno oženjenima nego i rastavi braka te mise vodi po ritualu prije Drugog vatikanskog koncila. Sučelio se s papom Franjom i oko Malteškog reda. Walter Brandmüller, njemački je kardinal, koji je također za mise vođene na predkoncilski način, na latinskom jeziku i svećenikom okrenutim leđima prema vjernicima, a licem prema križu. Njemački kardinal Joachim Meisner i talijanski kardinal Carlo Caffarra, potpisnici pisma, u međuvremenu su umrli. 

Ima onih koji se Franji suprotstavljaju po teološkim pitanjima, ali i onih koji koriste svaki napad i ukrcavaju se na taj vlak kako bi zaštitili svoj položaj i svoje grijehe, od korupcije pa do homoseksualizma i pedofilije.  

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije