VATIKAN

Papa Franjo proglasio 35 novih svetaca, a tridesetorica su brazilski mučenici

Reuters/Pixsell
15.10.2017.
u 14:57

Kada ih je papa Franjo proglasio svecima na Trgu Sv. Petra se prolomio pljesak, a svečanu misu pratila su izaslanstva država iz kojih su novi sveci.

Papa Franjo, tijekom mise na Trgu Sv. Petra, proglasio je danas 35 novih svetaca, od kojih su tridesetorica brazilski mučenici, trojica su meksikanski mučenici ubijeni još kao maloljetni, te dvojica Europljana.  

Novi brazilski sveci su dvojica, zapravo portugalskih, svećenika Andrea de Soveral i Ambrogio Francesco Ferro, te vjernici Matteo Moreira i 27 njegovih drugara mučenika iz 1645. godine, maloljetni meksički, zapravo Indiosi, mučenici Cristoforo, Antonio i Giovanni ubijeni u Meksiku između 1527. i 1529. godine, španjolski svećenik Faustino Mguez (1831.-1925.) i talijanski svećenik Angelo da Acri (1669.-1739.).

Brazilske mučenike, dakle dvojicu svećenika i 28 vjernika, ubili su nizozemski vojnici (evangelizaciju Brazila započeli su 1597. portugalski katolički svećenici, a onda su u Brazil stigli Nizozemci kalvinisti) uz pomoć Indiosa.

Kada ih je papa Franjo proglasio svecima na Trgu Sv. Petra se prolomio pljesak, a svečanu misu pratila su izaslanstva država iz kojih su novi sveci.

Za Italiju ministar unutarnjih poslova Marco Minniti, za Francusku ministrica za europske poslove Nathalie Loiseau, za Brazil ministrica za državno odvjetništvo Grace Maria Fernandes Mendonca, za Španjolsku glavni tajnik pravosudne administracije Antonio Dorado Picon, a za Meksiko glavni tajnik za vjerska pitanja predsjedništva republike Roberto Herrera Mena.

Kršćanski život je “nekom vrstom ljubavne priče s Bogom”, kazao je papa Franjo u homiliji i naglasio kako “ne treba leći na fotelje zarade”, već “prihvatiti njegov poziv na vjenčanje kao što su učinili 35 novih svetaca”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije