THEDORE MCCARRICK

Papa Franjo prihvatio ostavku američkog kardinala zbog seksualnog skandala

Reuters
28.07.2018.
u 16:26

Papa Franjo je ostavku odmah prihvatio i McCarrick je otklonjen od svih javnih služenja, te ima obvezu ostati u kući koja će mi biti naznačena i provesti vrijeme u molitvi i pokori.

Papa Franjo prihvatio je ostavku bivšeg nadbiskupa Washingtona kardinala Theodorea McCarricka (88), priopćio je danas ured za tisak Svete Stolice. McCarrick više nije ni kardinal. Ostavku i na kardinalsku odoru podnio je papi Franji u subotu uvečer zbog optužbe da je kao svećenik u New Yorku prije 45 godina seksualno zlostavljao maloljetnika. 

Papa Franjo je ostavku odmah prihvatio i McCarrick je otklonjen od svih javnih služenja, te ima obvezu ostati u kući koja će mi biti naznačena i provesti vrijeme u molitvi i pokori. Prošli tjedan je državni tajnik kardinal Pietro Parolin, na naznaku pape Franje, dao uputstvo po kojem McCarrick više nije smio obavljati svećeničke dužnosti.

Do te mjere je došlo nakon što je posebna komisija nadbiskupije iz New Yorka zaključila kako postoje osnovane sumnje da je McCarrick seksualno zlostavljao maloljetnika. Bivši američki kardinal je prihvatio odluke premda je izjavljivao kako je krivo optužen. Dakle, sada McCarrick nije više kardinal i ne smije obavljati nikakve svećeničke dužnosti i pojavljivati se u javnosti.

Nadbiskup Bostona i predsjednik Papinske komisije za zaštitu maloljetnika kardinal Sean Patrick O’Malley izjavio je kako su ga pogodile informacije o McCarricku koji je, uz ostalo, optužen i za neprirodne seksualne odnose s odraslima. Te “navodne radnje su moralno neprihvatljive i nespojive s ulogom svećenika, biskupa i kardinala”, priopćio je O’Malley dodavši kako kada dolazi do takvih optužbi protiv nekog biskupa ili kardinala znači da postoji nedostaci u politici Crkve glede ponašanja i seksualnog iskorištavanja.  

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?