Vatikan

Papa Franjo predvodio misu na Pepelnicu: Skinimo sa sebe ovozemaljske zamke i vratimo se srcu

papa Franjo
VATICAN MEDIA/REUTERS
14.02.2024.
u 21:36

Nemojmo se plašiti da skinemo sa sebe ovozemaljske zamke i vratimo se srcu, onome što je bitno - kazao je Franjo.

Papa Franjo pozvao je katolike da se odreknu ovozemaljskih zamki i fokusiraju se na osnovne stvari dok je otvarao sezonu posta tradicionalnom misom na Pepelnicu na jednom od sedam povijesnih rimskih brežuljaka.

Kritizirao je sklonost ljudi da ogole svoje živote na društvenim mrežama, osuđujući "svijet u kome sve, uključujući naše emocije i najdublja osjećanja, mora postati društveno".

Umjesto toga, vjernici bi trebali ući u svoju "unutrašnju odaju" kako bi našli vremena za tiho razmišljanje i molitvu, rekao je 87-godišnji papa u propovjedi.

Korizma je 40-dnevni period pokore koji vodi do Uskrsa, najvažnijeg kršćanskog praznika koji slavi dan za koji kršćani vjeruju da je Isus u njemu uskrsnuo iz mrtvih.

Predstavlja 40 dana za koje se u Bibliji kaže da je Isus proveo post u pustinji. Tijekom sezone od katolika se traži da poste, sjete se onih u potrebi i razmišljaju o smrtnosti.

- Život nije predstava: Veliki post poziva nas da siđemo sa scene i vratimo se u srce, u stvarnost onoga što jesmo. Nemojmo se plašiti da skinemo sa sebe ovozemaljske zamke i vratimo se srcu, onome što je bitno - kazao je Franjo.

Govorio je na službi održanoj u bazilici Santa Sabina na rimskom brežuljku Aventin, kojoj su prethodile molitve u obližnjoj crkvi i procesija kardinala i biskupa.

Vjernici, među kojima i papa posipali su glave pepelom u ritualu Pepelnice koji, za više od 1,35 milijardi katolika u svijetu, služi kao podsjetnik na smrtnost, prenosi Reuters.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije