Naslovnica Svijet

Papa Franjo: Europa zatvara vrata izbjeglicama, a otvara oružju

Papa je takvo ponašanje europskih država ocijenio licemjernim i naglasio kako često razmišlja o bijesu Božjem koji će se sručiti na odgovorne u zemljama koji “govore o miru, a prodaju oružje s kojima se vode ovi ratovi. To je licemjerje, to je grijeh”
10. lipnja 2019. u 16:30 0 komentara 88 prikaza
Foto: Reuters/Pixsell

Papa Franjo najavio je da će pohoditi Irak sljedeće godine, te je kazao kako je licemjerno što rade europske države koje zatvaraju vrata izbjeglicama, a otvaraju ih oružju. 

Obraćajući se sudionicima sastanka Djela za pomoć istočnim crkvama (ROACO) koje je u ponedjeljak primio u Vatikanu, papa Franjo je istaknuo kako “osobe nagužvane na plovilima u potrazi za nadom ne znaju u koje će luke ih moći prihvatiti u Europi koja otvara luke plovilima koja moraju ukrcati sofisticirana i skupa oružja koja proizvode uništenja i ne štede ni djecu”. 

Papa je takvo ponašanje europskih država ocijenio licemjernim i naglasio kako često razmišlja o bijesu Božjem koji će se sručiti na odgovorne u zemljama koji “govore o miru, a prodaju oružje s kojima se vode ovi ratovi. To je licemjerje, to je grijeh”

Osim Iraka, papa Franjo je spomenuo i Siriju, kao i Ukrajinu, te Srednji istok kao mjesta patnje ljudi zbog sukoba. Najavio je svoj pohod Iraku sljedeće godine kako bi pridonio napretku na putu za mirni suživot, te kako društvo ne bi upalo u napetosti i nove sukobe. Franjo je već u veljači 2018. kazao kako promišlja pohoditi Irak, ali tada za to nije bilo uvjeta. 

U međuvremenu, tijekom vikenda na talijansku obalu stiglo je više od 360 izbjeglica premda ministar unutarnjih poslova i čelnik Lige, Matteo Salvini, kaže kako luke moraju biti zatvorene. Italija ima oko 8.000 km obale i izbjeglice na gumenjacima ne dolaze u luke. Neki su stigli na otok Lampedusu, drugi na obale Sicilije te regije Kalabrije i Puglie. Tijekom 2019. stiglo je morskim putem više od 2.100 izbjeglica, od kojih je više od polovice u svibnju i lipnju.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.