Problemi u regiji

Pandemija zračne luke zavila u crno, neke doživjele pad od 96 posto

16.02.2021.
u 14:37

Zračne luke u zemljama regije su tijekom prošle godine bili teško pogođeni pandemijom koronavirusa. Obustava letova na nekoliko mjeseci na njih je ostavila značajne posljedice u vidu smanjenja broja putnika, a samim tim i prihoda.

Zajedno je 21 aerodrom u 2020. godini prevezao 7,5 milijuna putnika, dok je godinu ranije bilo 21,9 milijuna putnika.

Najviše pogođeno je bilo slovensko tržište s prosječnim padom od 83,3 posto. Hrvatska je četvrta najpogođenija država u Europi kada je riječ o zračnom prometu, dok je Kosovo, s druge strane, bilo najotpornije u Europi s najmanjom stopom pada u odnosu na 2019. godinu, a zračna luka u Prištini je u velikoj mjeri "spasila" dijaspora.

Promet aerodroma u regiji u 2019. i 2020. godini
Promet aerodroma u regiji u 2019. i 2020. godini

"Naš se promet uglavnom oslanja na dijasporu koja živi i radi u inozemstvu, što znači da većina njih ima državljanstvo i/ili boravišnu dozvolu u zemljama u kojima žive", rekao je glavni operativni direktor prištinske zračne luke Gokmen Aritay.

Zračna luka "Nikola Tesla" u Beogradu je ostao najprometniji od svih u zemljama bivše države, piše Ex-yu Aviation News, ali je svejedno izgubio najviše putnika - 4,2 milijuna, odnosno imao je pad od 69,1 posto.

Promet aerodroma u regiji u 2019. i 2020. godini
Promet aerodroma u regiji u 2019. i 2020. godini

Prema smanjenju broja putnika, zračna luka u Beogradu slijede onaj u Dubrovniku i Splitu sa po više od dva milijuna putnika manje, zatim zračne luke u Skopju, Ljubljani i Tivtu.

Procentualno su najviše putnika izgubili Mostar, Pula, Dubrovnik, Rijeka, Tivat...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?